Buna ziua
Sunt angajata la o firma cu contract pe determinat ,lucrez la aceasta firma de aprox 1 an si 2 luni si in tot timpul acesta mi s-a facut contract pe determinat , in momentul acesta am contract pe determinat dupa 31 .08.2015 - 28.02.2016 ,eu sunt insarcinata in 4 luni si ar trebuii sa nasc pe 14.04.2016 , undeva pe la inceputul lunii februarie 2016 ar trebuii sa intru in prenatal.
Intrebarea mea este: daca intru in prenatal si contracul mi se termina pe 28.02.2016, mai beneficiez de indemnizatie ? sau sunt obligati sa imi prelungeasca perioada de angajare?
MULTUMESC!!!!
1. - Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.
- Angajatorul nu are obligatia legala sa va prelungeasca CIM.
2. - La data cand va inceteaza CIM dvs. veti fi deja in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- In aceasta situatie aveti doua posibilitati:
A) - Sa depuneti certificatele medicale de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti depune actele la Primarie pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
- Interesati-va la CJAS ce acte sa duceti la prima depunere de certificat medical.
B) - Sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la data incetarii CIM (chiar daca atunci veti fi in concediu de maternitate).
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de in continuare de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.