avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de sarcina si lauzie

buna ziua, sunt insarcinata in 7 sapt si sunt in concediul medical fiind sarcina cu risc,am fost intrnata si dupa am primit concediu pe 2 sapt cu cod 01, cat concediu poate sa iimi mai dea din ambulator si cu ce cod ?

2. am contrstc de munca pe perioada dterminata pana pe 26 mai 2015, dar eu intru in carcina si lauzi pe 25 04.2015, ce se intampla din 27 mai 2015, tot la fima predau concediile medicale?
mutumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:40, 9 Noiembrie 2014
1. Vi se poate da concediu medical pana cu 63 de zile inainte de data prezumata a nasterii cand vi se va acorda concediu de maternitate (sarcina si lauzie).

2. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat indiferent de situatia in care va aflati la acel moment (conf. art.56(1), lit.i) din Codul muncii).
- Deoarece la acea data veti fi in concediu de maternitate aveti doua posibilitati:

a) - sa depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati;
- dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC);
- actele pentru indemniztie pentru CCC le depuneti la Primarie.

b) - sa va inregistrati la Agentia de Somaj (daca indepliniti conditiile;
- fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.


multumesc, am o nelamurire concedu de materinatate pana in data de 26 mai inclusiv il duc la firma, iar dupa aceea la CJAS? sau din prima zi de concediu adica 20 aprilie il duc la CJAS?
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
CRISCC, utilizator
1. - Certificatul medical pentru concediu de maternitate (25 - 30.04.2014) il duceti la angajator.
- Certificatele incepand cu 01.05.2014 le duceti la CJAS.
- Interesati-va la CJAS ce acte trebuie sa mai duceti la depunerea primului certificat medical.


2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se depune certificatul de concediu de maternitate atunci cand firma se inchide? teu teu Buna ziua! Sunt insarcinata in 20 saptamani si sunt in concediu de risc maternal (fiind o sarcina cu probleme).Firma la care lucrez inchide incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal si post natal florentina_hender florentina_hender Buna ziua Vin si eu cu o solicitare. Sunt insracinata in 6 saptamani, ar trebui sa nasc pe 3 mai 2015. Insa sunt angajata pe prioada determinata de 1 an de ... (vezi toată discuția)
Sarcina si lauzie Marybv Marybv Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la indemnizatia pentru cresere a copilului. Am 30 sap de sarcina sunt in sarcina si lauzie,contractul meu pe 30sept ... (vezi toată discuția)