avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cesionarea dreptului de creanta la repararea pagubei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cesionarea dreptului de creanta la repararea pagubei

Va rog a ma ajuta sa inteleg textul:
"Victima poate cesiona dreptul sau de creanta la repararea pagubei. De aceea, actiunea poate fii exercitata si de creditorul cesionar, dar debitorul cedat poate sa recurga la retractul litigios, in cond. art.1402-1404 C.civ.".
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandra.a1404 , utilizator 10:11, 26 Iunie 2009
Retractul litigios este acea operatiune juridica prin care, daca una dintre parti a vandut in conditiile legii un drept litigos, adversarul acesteia poate sa elimine din proces persoana care a cumparat dreptul litigios, platindu-i suma cu care a cumparat dreptul litigios impreuna cu dobanzile si cheltuielile aferente, conform art. 1402 C.civ.

Cum se poate vinde in conditiile legii un drept litigios? O persoana juridica poate cesiona asociatului dreptul sau de creare la repararea pagubei, devenind astfel asociatul, persoana fizica , parte civila in procesul penal? Sau , oricum asociatul este parte vatamata si el si se poate constitui separat parte civila ? Care este solutia mai buna? In cazul ca este posibil cesionarea dreptului de catre societate catre asociat e nevoie de hotarire AGA?Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retract litigios (speta) alynotza01 alynotza01 reclamantul R. a chemat in judecata pe paratul P. cerand obligrea acestuia la restituirea imprumutului de 10 000 000 lei.In instanta, paratul a contestat ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi litigioase dandanaua dandanaua Printr-un act sub semnatura privata, eventual incheiat la un cabinet de avocatură, poate o persoană să-si vândă dreptul de proprietate asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Creanta avans rgfsp rgfsp Va rog sa ma lamuriti dc este posibila vanzarea unei creante a unui srl - management sportiv - cu pasiv la terti, aproximativ 50% din valoarea creantei, care ... (vezi toată discuția)