Codul Fiscal, Titlul III, Capitolul 3, Articolul 55, Alineatul 4:
Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
[...] m) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfăşurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac excepţie veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situaţia în care România are drept de impunere
In principiu pare clar, dar ma nelamureste faptul ca acelasi Cod Fiscal, la Articolul 42 (Venituri neimpozabile) nu mentioneaza aceasta categorie de venituri. Totusi, punctul x al acestui articol spune: alte venituri care nu sunt impozabile, aşa cum sunt precizate la fiecare categorie de venit.
Ca sa ma asigur ca am inteles corect:
Indiferent daca am domiciliul in Romania sau nu si indiferent daca platesc sau nu impozit in tara in care lucrez, atata vreme cat activitatea se desfasoara in afara Romaniei si angajatorul nu are sediu sau nu este rezident in Romania, eu nu am obligatia de a declara veniturile si de a plati impozit?
In acest caz, cum pot sa dovedesc ca veniturile au fost realizate in strainatate, daca nu exista obligatia declararii (si prin urmare a depunerii documentelor doveditoare) a acestor venituri? Sa astept pana ma ia ANAF la intrebari si atunci sa vin cu contractele si vizele din tara in care lucrez?