Conform HG 261/2001, art. 15, Locurile de muncă, activităţile şi categoriile profesionale încadrate în grupele I şi a II-a de muncă până la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri (HG 261/2001) sunt considerate activităţi desfăşurate în condiţii deosebite, cu excepţia celor care, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, sunt prevăzute ca fiind activităţi desfăşurate în locuri de muncă în condiţii speciale.
Conform HG 261/2001, art. 10, Încadrarea tuturor categoriilor de salariaţi în locurile de muncă în condiţii deosebite se face numai în cazul în care activitatea lor se desfăşoară efectiv în aceste locuri de muncă potrivit programului normal de lucru.
Conform Ordin 50/1990, art. 7, Încadrarea în grupele I şi II de munca se face proporţional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse în aceste grupe, cu condiţia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze în aceste locuri cel puţin 50%, iar pentru grupa II, cel puţin 70% din programul de lucru.
Ce se intampla (potrivit HG 261, art.10) cu grupele de munca in care personalul a lucrat:
-50-99%, in aceleasi conditii pentru care s-a acordat grupa I de munca;
-70-99%, in aceleasi conditii pentru care s-a acordat grupa II de munca;
In adeverinta primita de la angajator se va mentiona incadrarea in grupa de munca .... (se mentioneaza grupa) conform prevederilor ... (se mentioneaza actul normativ, inclusiv decizia interna de nominalizare anuala a beneficiarului respectiv, care se ataseaza in copie) si obligatoriu procentul de incadrare (acesta fiind in functie de timpul efectiv lucrat la locurile de munca incadrate in grupa de munca).
Adeverinta trebuie sa respecte formularul (completat la toate rubricile) din anexa 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc mult, dar nu am aflat esenta intrebarii. Concret, un angajat a avut grupa II de munca, cu 70% din programul de lucru, a primit o adeverinta pentru perioada pana la 01.04.2001. Evident ca dupa 01.04.2001 conditiile de munca au ramas aceleasi, dar s-a utilizat notiunea de "conditii deosebite de munca". A durat un an si opt luni pana cand unitatea a obtinut avizul ITM si a definitivat categoriile profesionale cu "conditii deosebite de munca". Fara sa se intample nimic in sensul schimbarii conditiilor de munca, mai bine de jumatate de angajati (cu grupa a II-a de munca) s-au trezit clasificati la....conditii normale de munca, sugerand sa se adreseze instantei. Intrebarea concreta: angajatii care au avut grupa II-a de munca, in procent de 70-99%, prin prisma art. 15 si art.10 din HG 261/2001 pot fi incadrati la "conditii deosebite" sau la ..."conditii normale" de munca ? Multumesc !
Incadrarea in grupa de munca se face prin nominalizare de catre angajator a lucratorilor pe locurile de munca pentru care s-a primit avizul ITM pentru conditii deosebite.
In materialul depus la ITM pentru obtinerea avizului s-au anexat buletine de determinare noxe la locurile de munca si programe pentru normalizarea conditiilor de munca, cu termen si responsabilitati. Firma a solicitat un numar total de posturi/ meserii/ activitati care sa fie avizate pentru incadrarea in conditii deosebite.
Angajatii care au avut gr.a II-a in procent de 70-99 % nu este un criteriu obligatoriu pentru a fi incadrati ulterior la conditii deosebite. Noxele determinate la locurile de munca si timpul efectiv de lucru dupa 2001 la aceste locuri de munca sunt criterii de acordare conditii deosebite de munca.
La data nominalizarii in conditii deosebite de munca, prin decizie a angajatorului (in urma negocierii intre sindicat si patronat) se poate contesta decizia la angajator si dupa caz, in instanta de judecata, cu conditia sa se detina documente care sa sustina punctul de vedere al contestatarului.
Gupa i de munca
wizzard68
Buna ziua tuturor !!
In urma unui proces avut cu angajatorul privind acordarea grupei I de munca Curtea de Apel Bucuresti prin decizia irevocabila ... (vezi toată discuția)