avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna, conditii de acordare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna, conditii de acordare

Buna ziua
Sunt angajat la o firma din romania care este membru al unui holding european. . Angajatorul poate conditiona in vreun fel , (in afara de acele conditii prevazute in contractul colectiv de munca) acordarea de banii de diurna? Ma refer explicit la: trebuie sa prezint de fiecare data bonurile de casa pentru suma de 25 ron , suma acesta este valoarea diurnei acordata. Ridic din caserie anticipat o suma anume necesara pentru activitatea de o saptamina, daca in ziua respectiva in care sunt in alta localitate nu am consumat in valoare de 25 ron atunci diferenta de suma pina la 25 ron trebuie sa predau la caserie. Sau daca am pierdut bonul de casa, atunci trebuie sa predau suma de 25 ron din buzunar sau se retine din salariu. Are un temei legal acest fapt? Care lege este aplicabila, fiscala-juridica? Poate interzice utilizarea sumei in anumite scopuri, ma refer la cumparaea de tigari? Mentionez ca in contractul individual de munca nu este mentionat nimic despre diurna sau acordarea ei. Va multumesc anticipat pentru raspuns O zi buna
Cel mai recent răspuns: emil.mocan , utilizator 11:09, 16 Iulie 2009
HG 1860/2006. Se acorda pentru deplasarile mai mari de 5 km de locul
de munca pentru fiecare 24 ore de deplasare socotite de la ora
plecarii pana la ora sosirii. Pentru ultima zi de deplasare sau pentru
o deplasare de o zi se acorda pentru 12 ore. In cazul deplasarilor
pentru care s-a acordat avans spre decontare acesta se justifica in
ziua imediat urmatoare intoarcerii din deplasare, altfel se calculeaza
0.5% penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

Conform HG nr. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile
personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada
delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul
deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului poti
deconta o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei
x2.5 =32.5(acesta e plafonul deductibil), indiferent de funcţia pe
care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care
îşi desfăşoară activitatea
Este obligatoriu sa duceti elementele justificative.
Daca in contractul individual nu se prevede nimic in acest sens se aplica contractul colectiv de munca. Orice suma luata ca avans spre decontare trebuie justificata (cazare, transport ) mai putin cheltuielile privind hrana, astfel ca puteti sa folositi o parte pentru tigari
HG 1860/2006 priveste personalul autorităţilor şi instituţiilor publice si este extrapolata si la alte unitati/societati cu capital de stat.

Firma la care lucreaza LALA68 nu pare a fi de acest tip.
Nu sunt de acord cu asta:
" Pentru ultima zi de deplasare sau pentru
o deplasare de o zi se acorda pentru 12 ore."

Te rog sa-mi explici pe lege/articol/alineat. Dupa textul legii pe care il citesc acum se intelege ca nu se trunchiaza ziua la jumatate.
Dar: daca ultima zi de delegatie "are" mai putin de 12 ore nu se ia in considerare, iar daca are mai mult, atunci se aduna la nr. zilelor de delegatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna la s.r.l.- va rog ajutati sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Sunt la inceput in contabilitate si am o intrebare. Am un S.R.L. cu cod CAEN 7112 asistenta tehnica si as vrea sa intreb ca daca administratorul face in ... (vezi toată discuția)
Decontari 14 14 am si eu o problema urgenta va rog mult.....seful meu a plecat in strainatate in delegatie si a cerut la plecare 100 euro. Cum firma nu are cont in valuta a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu deplasari, deductibile sau nu vasco_dan vasco_dan O societate comerciala din Bacau a contractat o lucrare la Bucuresti in domeniul constructiilor. Acolo a inchiriat un apartament pentru muncitori. In ... (vezi toată discuția)