Executare silita, poprire, credit bancar, prescriptie
Buna seara! Am nevoie de un sfat, ma aflu.intr-o situatie destul de delicata ca urmare a contractarii unor credite.
In anul 2007 am contractat un credit in euro - 8000 iar in anul 2008 unul in lei -24000, ambele credite fara garantii imobiliare sau giranti. Din anul 2010 am intampinat greutati in rambursare, urmare a diminuarii salariale cu 25% in sistemul bugetar, diminuare care de fapt a fost de aproape 40%. Am incercat sa discut cu reprezentantii bancii ptr a gasi o solutie de rambursare, am fost amanat cu plata ratelor 1 an, perioada in care am platit lunar doar dobanda, marindu-mi-se perioada de rambursare cu 1 an. Dar nici la expirarea acestei perioade nu am putut sa-mi platesc integral ratele, salariul fiind in continuare diminuat. Banca nu mi-a oferit alta solutie astfel ca incepand cu anul 2011 am platit doar cate putin din fiecare rata iar la un moment dat, deloc. Am cerut bancii, verbal, in 2011 sa treaca la executare silita pentru ca altfel se aduna dobanzi penalizatoare care-mi ingreuneaza situatia. In 2012, septembrie, am cerut in scris bancii executarea silita insa nu am primit niciun raspuns.
Mentionez ca din septembrie 2011 nu am mai platit nicio rata.
In cursul anului 2013 am fost contactat telefonic de o firma de recuperari care mi-a pus in vedere ca am de achitat exact sumele pe care le imprumutasem, rezpectiv 8000 euro si 24000 lei. Nu am fost anuntat de banca despre aceasta, nu am semnat niciun contract de rambursare cu firma de recuperare.
Luna aceasta mi-a fost poprit contul cardului de salariu de executor judecatoresc din Botosani, eu avand domiciliul in jud. Suceava.
Mentionez ca nu sunt proprietar de imobile, singurul venit fiind salariul.
Intrebari:
1. Daca in termenul de 3 ani de la data de la care am sistat plata ratelor banca nu a cerut executarea silita, este legala masura popririi? Nu intervine prescriptia?
2. O scrisoare recomandata din partea societatii de recuperare intrerupe cursul prescriptiei?
3. Chiar daca executorul face parte din circumscriptia curtii de apel, cu toate ca este in alt judet, poprirea nu este de competenta executorului de la domiciliul meu?
4. Ce anume as putea cere instantei in cazul in care as formula o contestatie la executare? Repunerea in situatia anterioara, respectiv la nivelul anului 2011 cand mai aveam de rambursat 5400 euro si aprox. 19000 lei este posibila? Prescriptia cererii de executare silita care a fost introdusa in cursul lunii martie 2015?
5. Pentru contestatia la executare, se percepe taxa judiciara cu procrnt din suma pentru care se face contestatia?
6. Care este solutia de a putea incepe rambursarea creditelor de la nivelul anului 2011 si de a scapa de plata comisionului executorului care se ridica la aproape 8000 lei?
Va multumesc anticipat!!!
Nu am fost anuntat de banca despre aceasta, nu am semnat niciun contract de rambursare cu firma de recuperare
Procedura in vigoare prevede dreptul creditorului sa decline responsabilitatea recuperarii creditului in favoarea unui executor judecatoresc sau firma de recuperare,care urmeaza sa va comunice somatie de plata
Daca in termenul de 3 ani de la data de la care am sistat plata ratelor banca nu a cerut executarea silita, este legala masura popririi? Nu intervine prescriptia?
Institutia prescriptiei intervine in situatia in care creditorul nu desfasoara demersuri pentru recuperare credit
Prescriptia este intrerupta de orice act inticmit de executor in numele creditorului,astfel incat executarea silita se poate intinde pe parcursul mai multor ani,nu numai 3 cum precizati dvs
O scrisoare recomandata din partea societatii de recuperare intrerupe cursul prescriptiei?
Intrerupe termenul si reia un nou termen de 3 ani
poprirea nu este de competenta executorului de la domiciliul meu?
procedura executarii silite se desfasoara de catre executorul judecatoresc responsabil domiciliului debitorului
Atentie dvs folositi termeni distinct
iIn cursul anului 2013 am fost contactat telefonic de o firma de recuperari care mi-a pus in vedere ca am de achitat exact sumele pe care le imprumutasem
Care este solutia de a putea incepe rambursarea creditelor de la nivelul anului 2011 si de a scapa de plata comisionului executorului care se ridica la aproape 8000 lei?
De vreme ce a fost demarata procedura executarii silite nu mai aveti posibilitatea achitarii stricte a obligatiilor aferente anului 2011
De vreme ce a fost demarata executarea silita,executorul judecatoresc a desfasurat acte si actiuni,greu puteti obtine hotarare judecatoreasca care sa dispuna exonerarea dvs de la obligatia achitarii c/v onorariu executor judecatoresc
1)prescriptia e constatata de instanta la cererea dvs.
2) Nu, scrisorile, fie ele si recomandate, nu constituie act de executare, problema e ca dvs v-ati recunoscut datoria prin acea scrisoare catre banca datata in septembrie 2012.
3) pt competenta, va uitati in legea executorilor si in codul de procedura.
Art. 7
Executorul judecatoresc are urmatoarele atributii:
a) punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii;
Art. 8
Executorii judecatoresti isi indeplinesc atributiile in circumscriptia curtii de apel in raza careia se afla judecatoria pe langa care functioneaza, daca prin lege nu se dispune altfel.
Art. 9
(1) In cazul prevazut la art. 7 lit. a) este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca executarea.
Art. 11
(1) Conflictele de competenta intre birourile executorilor judecatoresti situate in aceeasi circumscriptie a unei judecatorii se solutioneaza de acea judecatorie, la sesizarea partii interesate.
(2) Cand conflictul intervine intre birouri de executori judecatoresti situate in circumscriptii diferite, competenta apartine judecatoriei in a carei circumscriptie se afla biroul executorului judecatoresc cel dintai sesizat.
(3) Conflictele de competenta se solutioneaza de urgenta si cu precadere.
Art. 651: Executorul judecatoresc
(1) Daca prin lege nu se dispune altfel, hotararile judecatoresti si celelalte titluri executorii se executa de catre executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel, dupa cum urmeaza:
a)in cazul urmaririi silite a bunurilor imobile, al urmaririi silite a fructelor prinse de radacini si al executarii silite directe imobiliare, executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde se afla imobilul;
b)in cazul urmaririi silite a bunurilor mobile si al executarii silite directe mobiliare, executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde se afla domiciliul ori, dupa caz, sediul debitorului, sau din circumscriptia curtii de apel unde se afla bunurile; in cazul in care domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului se afla in strainatate, este competent oricare executor judecatoresc;
Art. 651, alin. (1), litera B. din cartea V, titlul I, capitolul III modificat de Art. I, punctul 24. din Legea 138/2014
c)in cazul executarii silite a obligatiilor de a face si a obligatiilor de a nu face, executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde urmeaza sa se faca executarea.
(2) Daca bunurile urmaribile, mobile, se afla in circumscriptiile mai multor curti de apel, oricare dintre executorii judecatoresti care functioneaza pe langa una dintre acestea este competent sa realizeze executarea, inclusiv cu privire la bunurile urmaribile aflate in raza celorlalte curti de apel.
Art. 651, alin. (2) din cartea V, titlul I, capitolul III modificat de Art. I, punctul 24. din Legea 138/2014
(3) Executorul judecatoresc ramane competent sa continue executarea silita chiar daca dupa inceperea executarii debitorul si-a schimbat domiciliul sau, dupa caz, sediul.
Art. 651, alin. (3) din cartea V, titlul I, capitolul III modificat de Art. I, punctul 24. din Legea 138/2014
(31)In cazul in care executorul judecatoresc initial investit de creditor constata ca nu sunt bunuri si venituri urmaribile in raza competentei sale teritoriale, creditorul poate cere instantei de executare continuarea executarii silite printr-un alt executor judecatoresc, dispozitiile art. 652 alin. (4) aplicandu-se in mod corespunzator.
Art. 651, alin. (3) din cartea V, titlul I, capitolul III completat de Art. I, punctul 25. din Legea 138/2014
(4) Nerespectarea dispozitiilor prezentului articol atrage nulitatea neconditionata a actelor de procedura efectuate.
4) nu stiu ce motiv aveti de contestatie, ar trebui sa mergeti la un specialist, insa ar trebui sa va grabiti, contestatia trebuie depusa in termen de 15 zile de cand ati aflat de poprire.
Puteti contesta incheierea executorului privind cheltuielile de executare .
Aveti de platit o taxa de timbru pt contestatie de maxim 1000 lei si o cautiune daca cereti suspendarea executarii.
Art. 10
b) cereri de suspendare a executarii silite, inclusiv a executarii provizorii — 50 lei.
(2) In cazul contestatiei la executarea silita, taxa se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, cand acest debit este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite. Taxa aferenta acestei contestatii nu poate depasi suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestata.
Art. 718: Suspendarea executarii
(1) Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.
(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicita trebuie sa dea in prealabil o cautiune, calculata la valoarea obiectului contestatiei, dupa cum urmeaza:
a)de 10%, daca aceasta valoare este pana la 10.000 lei;
b)de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depaseste 10.000 lei;
c)de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depaseste 100.000 lei;
d)de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depaseste 1.000.000 lei.
Dvs nu veti putea relua plata a cat mai stiti dvs ca aveeati de dat pt ca datoriei i se aplica penslitati cf contractului, executarea silita nu e binecuvantare pt debitor si nu veti scapa nicicum de plata cheltuielilor cu executarea.
Ce puteti obtine e o reducere a acestor cheltuieli daca sunt exagerate , si a penalitatilor daca sunt calculate gresit.
Executare silita
costel_57
Buna ziua,
Poate un tert poprit (Trezoreria Municipiului Bucuresti, )sa trimita dosarul de executare la alta trezirerie ? si sa fie executata Trezoreria sect ... (vezi toată discuția)