avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias cu contract de inchiriere fara stampila ANAF
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias cu contract de inchiriere fara stampila ANAF

Sunt in Bucuresti. Ma aflu in imposibilitatea de a obtine viza de flotant deoarece copia mea dupa contractul de inchiriere nu contine stampila ANAF, doar semnatura mea si a proprietarului.

Conform raspunsului la "In care caz este necesara prezenta gazduitorului?" aici [ link extern ]

1) este posibil ca proprietarul sa isi fi inregistrat doar copia lui de contract la ANAF?
2) cum pot aduce copia mea de contract in conformitate cu cerinta pentru viza de flotant?
3) daca nu si-a inregistrat proprietarul la ANAF contractul, cum se poate remedia situatia?

Contract de comodat/luare in spatiu, etc nu sunt o varianta viabila pentru mine intrucat inseamna sa ii cer proprietarului un favor. Legea imi da dreptul la o viza de flotant conform contractului fara sa am nevoie de favoruri, doresc sa urmaresc aceasta cale.

Am nevoie urgent de aceasta viza de flotant, chiar azi daca se poate, dar nu stiu de unde sa incep.

Multumesc mult.



Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:54, 17 Aprilie 2015
Daca proprietarul intentiona sa procedeze legal ducea contractul la ANAF in trei exemplare (obligatoriu) din care un exemplar vi-l dadea dv. In urma acestei actiuni el trebuia sa plateasca si un impozit, ceea ce ar fi insemnat sa va ceara bani in plus - motiv pentru care v-ar fi dat acest exemplar vizat de ANAF- ca sa ramana in mana cu venitul net asupra caruia s-a inteles cu dv.
Chiar daca ati fi avut acest contract vizat de ANAF, la politie trebuia sa mearga proprietarul, cu dv si cu actul de proprietate al apartamentului, ca sa accepte intrarea in spatiu si deci viza de resedinta pentru dv., cu sau fara contract vizat la ANAF.

Vreau sa spun ca numai cu contractul de la ANAF, fara prezenta si acceptul proprietarului, nu puteti obtine aceasta viza de resedinta.

El de fapt a facut un pseudo-contract, fara nicio valoare juridica.

Intrebati-l intai daca accepta sa va faca intrarea in spatiu si sa mearga cu dv. la politie.

Si in general, cand inchiriati o locuinta si doriti viza de resedinta intrebati-l mai intai pe proprietar daca accepta acest lucru. Majoritatea nu vor.

Multumesc pentru raspuns, DAR:
conform link-ului postat:
"De asemenea, in situatia in care solicitantul cartii de identitate prezinta un contract de inchiriere incheiat cu proprietarul, in termen de valabilitate si inregistrat la organelle fiscale teritoriale, nu este necesara prezenta proprietarului."
Ca sa intaresc/justific acea propozitie, consideram urmatoarea situatie:
Daca contractul este inregistrat la anaf inseamna ca este un contract valid, da? Detin acea locuinta in chirie, si pe baza contractului locuiesc acolo. Nu am nevoie de permisiunea proprietarului ca municipiul bucuresti sa recunoasca ca intr-adevar locuiesc acolo. Nu are logica.

Deci nu este necesara prezenta lui intrucat nu cer "luare in spatiu". Acea procedura e diferita si se face intre rude de obicei. Eu asta inteleg.

Din nou, spune chiar la ei pe site ca nu este nevoie de prezenta proprietarului. Dar cel mai clar ar fi sa stiu articoul de lege care acopera acest lucru. Nu stiu cum sa caut, poate stiti dumenavoastra.

De asemenea, contractele neinregistrate la ANAF sunt valide conform urmatoarei surse:
[ link extern ] /
Este gresita sursa? daca da, conform carei legi?
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2015
zadirion, utilizator
Contractul de inchiriere trebuie prezentat in original si copie pe langa actul de identitate al chiriasului.

Organul fiscal nu mai aplică pe contractul de locaţiune ştampila cu numărul de înregistrare, ci pe un formular separat, intitulat Declaraţie de înregistrare a contractelor de închiriere, care atestă înregistrarea contractului.

[ link extern ] /


Deci ca sa clarificam, pot merge cu contractul de inchiriere pe care se afla doar semnatura mea si a proprietarului (fara stampila ANAF si fara notar) si pe baza lui sa mi se elibereze viza de flotant?

Multumesc
Doresc sa va impartasesc dintr-o experienta cunoscuta:
- cetatean care vrea sa de-a copilul la scoala XXX din cartierul YYY;
- desigur, ati inteles ca cetateanul respectiv locuieste in alt cartier, astfel ca din nush ce considerente, scoala solicita documente din care sa reiasa ca parintii locuiesc in zona scolii (mutatie - viza de flotant...);
- speta absolut aberanta, dar arhicunoscuta de catre parintii care vor ca odrasla lor sa urmeze o anumita scoala si nu scoala de care "apartin";
- cetateanul apeleaza la un cunoscut, care, de obicei contra unei contraprestatii merge impreuna cu solicitantul la SPCLEP-ul de care apartine; gazda prezinta documentul de proprietate in original (probabil ca acolo se face si o copie - asta nu stiu), mai sunt si niste documente standard - cerere si alte acareturi si in cateva zile, cetateanul obtine "schimbarea" resedintei;
- totul este facut doar pentru a satisface niste mofturi - ca nu le pot numi altfel, a unor organizatii scolare si practic nu stiu cine le permite asa ceva...;

Pe vremuri (1982) am patit-o personal. Am vrut sa-mi duc unul dintre copii la alta scoala decat cea arondata. Am avut probleme si ultima discutie purtata cu directorul scolii - care m-a intrebat de ce vreau sa "dau" copilul la scoala lui? I-am expus in cateva cuvinte motivele mele ( ma rog, l-am "gadilat" un pic in orgoliul personal - dar pe buna dreptate) si am incheiat cu urmatoarea fraza: .... stimate domn, inteleg sa-mi dau copilul la scoala la care doresc, acea scoala unde stiu ca se face "carte", este un drept al meu, iar daca as avea bani mi-as da copilul la o scoala din Paris, insa dorinta mea nu se potriveste cu putinta (deh, 1982, toamna).
Omul m-a inteles, nu a mai comentat nimic iar pe parcursul cat copilul meu a urmat "generala" in scoala pe care o conducea, nu a avut niciun repros asupra comportarii mele - cam stiti la ce ma refer - sedinte, fond de clasa, mici reparatii, am si confectionat vreo 5-6 "table" din sticla, care se tot stricau...
........................
Deci, nu stiu cine va cere contractul de inchiriere a locuintei si mai ales vizat de ANAF.
Cum am mai spus, simpla completare a documentelor cerute - in prezenta actului doveditor al proprietatii au fost indeajuns pentru acordarea vizei de resedinta unui cetatea pe care cineva a vrut sa-l primeasca in spatiul sau, proprietate personala.
Cateodata lucrurile se rezolva mult mai simplu decat se crede. Ia mergeti dvs. personal la "organe" si mai bine vedeti ce va trebuie - practic si nu mai cititi toate bazaconiile afisate pe saituri.
V-am zis, conditia a fost prezenta gazdei si a documentului de dovedire a proprietatii in original - desi va spun sincer ca nici aceasta conditie nu o inteleg deoarece, eu de exemplu, am fost nevoit in urma cu 40 de ani sa prezint acest document la organele de politie cand mi-a fost intocmit actul de identitate si apoi din nou, in urma cu 1 an cand am fost nevoit sa-l schimb deoarece acesta expirase...
In fine, birocratia la ea acasa. Am si vorbit cu functionarul de-acolo. Omul a dat din mana a lehamite, fara sa zica absolut nimic... ordine, dispozitii, birocratie!!!
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Viza flotant bogdy29 bogdy29 Buna ziua! Daca o persoana care sta in chirie doreste sa obtina viza de flotant, am vazut ca-i trebuie pe langa diferite acte , actul de identitate + ... (vezi toată discuția)
Viză de flotant Mădălina Alexandra D Mădălina Alexandra D Bună ziua. Dacă eu stau în chirie cu contract înregistrat la finanțe nu e nevoie de prezența proprietarului pentru ca mie să mi se dea viza de flotant. ... (vezi toată discuția)