avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de supravietuitor

am si eu o intrebare, am o mama singura , cu o pensie de 410 Ron, tata meu a
murit acum un an, se incadreaza in acea pensie de supravietuitor, specific ca ei au aproape 50 de casnicie.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: aaaalinuta , utilizator 11:07, 19 Aprilie 2015
Potrivit dispozitiilor art. 1 alin. (1) si alin.2 din Legea nr.578/2004, sotul supravietuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar, dupa caz, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat sau in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori beneficiaza, la cerere, de un ajutor lunar.

Ajutorul lunar se acorda sotului supravietuitor care, la data solicitarii, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- pensionar din sistemul public de pensii si are cel putin varsta standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
- nu beneficiaza de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
- nu s-a recasatorit dupa decesul sotului;
- durata casatoriei cu sotul care a decedat a fost de cel putin 10 ani;
- are domiciliul pe teritoriul Romaniei;
- nu are calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii, respectiv nu se gaseste in una din urmatoarele situatii: desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau ca funcţionar public; desfăşoară activitatea în funcţii elective sau este numit în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti; este membru cooperator într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti; este asociat unic, asociat, comanditar sau acţionar; este administrator sau manager care a încheiat contract de administrare ori de management; este membru al unei asociaţii familiale; este persoană autorizată să desfăşoare activităţi independente; este persoană angajată într-o instituţie internaţională, dacă nu este asiguratul acesteia; realizează venituri din alte activităţi profesionale

Ajutorul lunar se acorda in situatia in care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitarii de catre beneficiari sunt mai mici de:
- 364 lei, in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza de pensie stabilita in baza prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, sau stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, precum si in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza atat de pensie stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, cat si in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori;
- 140 lei, in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza numai de pensie stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori.
Sursa : [ link extern ]

In speta, avand o pensie de 410 lei , persoana respectiva nu poate beneficia de acest ajutor
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia suplimentara Dinca A Dinca A Buna ziua!Am si eu o intrabare pentru care sper sa aveti si un respuns...Exista vreo situatie legala cand drepturile de pensie suplimentara se pierd?Daca ... (vezi toată discuția)
Ajutorul lunar pentru soþul supravieþuitor simpatyk simpatyk Buna ziua Am o matuse care are pensie de urmas dupa sotul ei si vrea sa stie daca poate lua si Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor Legea nr. 578/2004 ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru sotul supravietuitor simonacovic simonacovic buna seara,as dori sa stiu daca tatal meu poate beneficia de ajutorul pentru sotul supravietuitor in conditiile legii 378/2004.mentionez ca am fost refuzati la ... (vezi toată discuția)