avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Geam spre curtea vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Geam spre curtea vecinului

Buna ziua,
Am si eu o mica situatie in care va cer sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez. 1)Am cumparat un imobil in ilfov care are geam normal, de dimensiuni normale si fara sticla mata spre curtea vecinului. Am verificat si eu legea si nu respecta prevederile legale de 19 decimetri pana in limita de proprietate. Cand a fost construita casa, terenul era gol iar el nu avea casa acolo. Nu exista(sau nu stiu eu sa fie) niciun acord de constructie a acelui geam cu proprietarul terenului.Mentionez ca in schita casei apare acel geam. Acum, cand m-am mutat a inceput sa ma streseze insistent ca nu e legal, ca el vrea intimitate si sa-mi astup geamul. In cazul in care el ma actioneaza in instanta, are castig de cauza? Ati mai auzit de astfel de situatii astfel incat sa-mi spuneti cum s-a terminat?
2) Gardul casei pe care am cumparat-o a fost construit de constructor pe proprietatea mea 100% fara sa incalce dreptul de proprietate vecina (adica a celui care vrea sa-mi astup geamul. In acest caz, data fiind situatia, pot sa-l oblig cumva sa-mi plateasca bani pe acel gard, avand in vedere ca se foloseste si el de gard?Eu nu detin niciun act care sa ateste cumva valoare gardului.

Mentionez ca nu este genul de om cu care sa se discute pe cale amiabila si sa faca compromisuri, fiind un pic dus cu pluta imi tot recita legi si faptul ca el vrea intimitate.

Multumesc de raspunsuri.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
Dic84, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sigart , utilizator 15:42, 20 Octombrie 2020
Prin lege- art. 71 al NCC , art. 26 din Constituție, art. 8 CEDO, orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie,
Concret, la situația de față, se aplică așa numita SERVITUTE DE VEDERE. - stabilită prin art.615NCC(art.612-613 Cod de la 1864). Distanța dintre ferestre spre vedere și fondul vecin trebuie să fie de cel puțin 19 dm , acest lucru fiind o restrângere legală a dreptului de proprietate. Dacă geamul ar fi mat și ar servi doar ca deschidere pt. aer și lumină , atunci nu ar avea importanță distanța.
Cu privire la gard, nu l-ați ridicat d-voastră (și nici nu aveți dovezi privitoare la valoarea acestuia) pt. a solicita vecinului cv. acestuia.
Și nu în cele din urmă , reamintesc vechiul nostru proverb(și nu numai al nostru)- ceeace ție nu-ți place altuia nu face.
Multumesc de raspuns. Daca geamul este mat sa inteleg ca nu conteaza dimensiunea lui? Cine stabileste daca este doar pentru aerisire si lumina? Se pot pune geamuri mate foarte repede. Eu sunt de buna credinta si vreau sa rezolv, dar cu asta nu se poate comunica.
Vroiam sa stiu daca ati auzit de un caz similar pentru ca nu am construit eu casa si din acte reiese aprobarea pe planul actual al casei, cu fereastra in acea pozitie.
Geamul mat se mai numește geam opac sau sablat. Prin acesta se pot observa umbre, dar nu se disting persoane sau peisajul Este o denumire tehnică și nu cred că nu v-ați întâlnit cu astfel de geamuri prin care să nu puteți vedea. În acest caz nu mai contează dimensiunile geamului.
Asta este o veste buna. Deci daca este geam de dimensiuni normale (ex:1200 x 1000) cu o parte care se deschide si schimb sticlele le pun mate sau pun folie pe sticla care sa devina mata voi fi conform legii?

Inca ceva: ma puteti ajuta sa-mi spuneti cum trebuie sa fie cornisa acoperisului. Am impresia ca acoperisul lui (practic de unde i se termina burlanul de preluare a apei) intra pe limita de hotar sau chiar spre terenul meu un pic (2-5cm). Nu intreb sa-i fac ceva dar sa-l avertizez de neregulile lui si sa-l rog sa se uite in curtea lui, sa se potoleasca pentru ca nu are rost sa ne certam. Sunt pasnic dar nu prost :)!
El ( vecinul ) si-a construit casa dupa ce exista imobilul Dvs. care avea deja fereastra acolo ?
Va dati seama ce va cere ?
Adica a vazut fereastra Dvs., construieste ce vrea el si acum cere modificari la contructia Dvs. preexistenta ?
Mi se pare nesimtire...
In fine, vedeti cu streasina lui ce se intampla...

Alte discuții în legătură

Pot deschide in mod batant geamul mat spre vecin pentru spalare daca e distantat la < 1,90 m zengy4u zengy4u Buna ziua, ma puteti ajuta / sfatui va rog in legatura cu, ce se poate face pentru a avea dreptul de a-mi deschide geamul dinspre vecin, aflat la o distanta de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am cumparat recent un apartament aflat intr-o vila. ... andreea04de andreea04de Buna ziua, Am cumparat recent un apartament aflat intr-o vila. Pe unul din peretii apartamentului am doua geamuri (existente in planul apartamentului), dar ... (vezi toată discuția)
La cati metri de podea se construieste geamul? cosminmir cosminmir Buna seara, Am inteles ca fereastra de la o casa ce are vedere in curtea vecinului trebuie construita la o anumita distanta fata de baza casei si geamul ... (vezi toată discuția)