avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La cati metri de podea se construieste geamul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La cati metri de podea se construieste geamul?

Buna seara,
Am inteles ca fereastra de la o casa ce are vedere in curtea vecinului trebuie construita la o anumita distanta fata de baza casei si geamul trebuie sa se deschida intr`un anumit fel. Casa nu este cu etaj. Imi puteti spune si mie exact cum trebuie procedat si art. care se refera la acest aspect?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: cosminmir , utilizator 12:15, 11 Iunie 2013
Cod civil Art. 614
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
Art. 615
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
Art. 616
Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

Inatimea de la baza casei nu este relevanta. Daca aveti peste 2 m intre casa si proprietatea vecina.... nu sunt restrictii, sub 2 m puteri face numai fereastra de lumina (ex. sticla opaca si fara deschidere sau caramida transparenta).

Casa este amplasata pe hotar, nu are gard. Trebuie montata si o centrala care necesita geam, geamul avand vedere spre curtea vecinul. Daca vecinul nu este de acord cu acest geam ce solutie exista?
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
cosminmir, utilizator
Nu ma pricep la centrale insa banuiesc ca centrala are nevoie de o gura de aerisire si nu neaparat de geam.
Discutati cu vecinul si gasiti impreuna o solutie.
In cazul in care vi se pare ca refuzul sau este nejustificat va puteti adresa instantei de judecata.
Din ce am inteles este nevoie de un geam...multumesc de raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)
Servitutea de vedere ContSters116875 ContSters116875 Pentru aerisirea unei incaperi (bucatarie) este nevoie de construirea unei ferestre mobile, dar nu am acceptul proprietarului vecin. Partea casei unde vreau sa ... (vezi toată discuția)
Am o camera fara geam si as dori sa pun unul ... animis25 animis25 Buna. O intrebare. Am o camera fara geam si as dori sa pun unul strict pr aerisire. Lung pe orizontala, cam la inaltimea celor ce se pun in baie sau mai ... (vezi toată discuția)