avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute -geam de lumina si aeririse ??????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute -geam de lumina si aeririse ??????

Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui imobil i-se pot construi 2 ferestre pentru lumina si aerisire(mascate de grilaze si semi opace ) de circa 30X30 cm, fara a avea acordul proprietarului vecin ? Din cate stiu eu exista o prevedere legala in acest sens dar se pare ca nu o gasesc, si as avea nevoie de un pic de ajutor .......Multumesc ......
Cel mai recent răspuns: arh. Sîrbu Ana-Maria , utilizator 15:02, 3 Octombrie 2018
ART 612 COD CIVIL Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere,nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau,de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina
Art. 615. - (1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie. ( MIDIFICARILE DIN 2009)

Tocmai asta e nedumerirea ca acest geam/aeririre nu este de vedere ci este de aerisire, opac si inert , cu grilaj exterior catre proprietatea vecina .....

Am gasit si opini in acest sens
"În egală măsură, va trebui să se facă diferenţa între servitutea de vedere şi servitutea de lumină, aceasta din urmă, referindu-se numai la posibilitatea de a primi lumina, fără însă a permite o vedere spre fondul vecin, altfel spus, va servi strict la iluminarea naturală şi la aerisire.

Făcînd această deosebire între cele două noţiuni (servitute de vedere şi de lumină) înseamnă ca dispoziţiunile ce interzic vederea spre fondul vecin, regle­mentînd distanţa de la care aceasta este permisă, nu este incidentă şi în cazul deschiderilor de aer şi de lumină, prin urmare, acestea putînd fi situate la orice distanţă, înălţime faţă de fondul vecin."-- nu am gasit numele autorului :">
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Analore, utilizator
Fereastra de lumină


Art. 616.cOD CIVIL - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

Da, acesta este litera si spiritul legii.
Ratiunea este de a nu deranja proprietarul vecin in intimitatea sa.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Am o camera fara geam si as dori sa pun unul ... animis25 animis25 Buna. O intrebare. Am o camera fara geam si as dori sa pun unul strict pr aerisire. Lung pe orizontala, cam la inaltimea celor ce se pun in baie sau mai ... (vezi toată discuția)
Referitor la fereastra facuta inspre curtea vecinului. Balan vali Balan vali Sora mea are o fereastra facuta inspre curtea vecinului. Tin sa precizez ca atunci cand a fost facuta fereastra era o trecatoare (ulita) apoi vecinul sa extins ... (vezi toată discuția)