avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute -geam de lumina si aeririse ??????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute -geam de lumina si aeririse ??????

Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui imobil i-se pot construi 2 ferestre pentru lumina si aerisire(mascate de grilaze si semi opace ) de circa 30X30 cm, fara a avea acordul proprietarului vecin ? Din cate stiu eu exista o prevedere legala in acest sens dar se pare ca nu o gasesc, si as avea nevoie de un pic de ajutor .......Multumesc ......
Cel mai recent răspuns: arh. Sîrbu Ana-Maria , utilizator 15:02, 3 Octombrie 2018
...noul cod civil...art.616...prevad dreptul proprietarului de a-si deschide ferestre de lumina (nu de vedere) fara limita de distanta...
ladyblue71 a scris:

Fereastra de lumină

Art. 616.cOD CIVIL - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

Buna ziua,

Am si eu o problema asemanatoare. In urma cu mai bine de 30 de ani parintii mei au atasat casei vechi o baie si o camera, exact pe linia de hotar intre noi si vecin. Parintii vecinului, acum decedati, si-au dat acordul verbal in ce priveste un geam de lumina si de aerisire la baie ( desi are sticla transparenta, e prevazut cu un oblon de lemn cu jaluzele fixe la o inclinare de 45 grade, care se deschide catre gradina vecinului, dar pe care nu-l deschidem niciodata), iar partea din spatele camerei are jgheabul si burlanul de la camera atasata, care se scurge pe proprietatea vecinului, deoarece, in momentul aplicarii acestuia, vecinii decedati acum, au fost de acord sa fie asezat astfel, fiindca noi nu aveam posibilitatea de a face comunicarea jgheaburilor de pe partea din fata camerei cu spatele ei, din cauza unei dependinte ale celeilalte coproprietare ale noastre. Bineinteles ca totul a fost verbal.
Acum, unul dintre fiii proprietarilor, cel care locuieste in casa parintilor, ne imputa acestea si ne cere sa facem modificarile de rigoare. Am vorbit cu fratele acestuia, care are aceleasi drepturi asupra proprietatii lor prin succesiune, stie despre acordul dat de parintii sai in favoarea noastra si nu doreste sa incalce deciziile defunctilor parinti.
Nedispunand de bani, ne-am gandit sa facem un paravan metalic atasat peretelui, pentru a impiedica orice vedere spre vecin, dar pastrand accesul luminii si al aerului spre baie, iar in ce priveste jgheabul, sa modificam caderea lui si sa prelungim pe peretele casei cu un burlan astfel incat apa sa se scurga la noi in gradina. Mentionez ca pe schita casei noastre nu e specificata meta ( acea distanta de 60 cm din spatele casei ). Spun asta fiindca doresc sa nu incalc nicio lege civila sau de buna vecinatate, dar alta posibilitate de a aduce apa de ploaie din jgheabul din spate nu am decat daca daram dependinta cealalta, care nu e proprietatea mea, sau daca prelungesc printr-un jgheab mai lung pe peretele casei noastre inspre gradina noastra. Nu stiu in ce conditii se recunoaste aceasta ( e vorba de meta, e un termen corect?)
Va multumesc pentru rabdare si intelegere.

„Art. 614 COD CIVIL

Fereastra sau deschiderea în zidul comun

Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”

De altfel, nu se poate construi la mai puțin de 60 de cm de fondul învecinat fără acordul vecinului.

„Art. 612

Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”

Dacă este respectată distanța de 60 de cm, nu ai nevoie de acordul vecinului nici pentru construirea imobilului, nici pentru deschiderea unei ferestre de lumină / aerisire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Am o camera fara geam si as dori sa pun unul ... animis25 animis25 Buna. O intrebare. Am o camera fara geam si as dori sa pun unul strict pr aerisire. Lung pe orizontala, cam la inaltimea celor ce se pun in baie sau mai ... (vezi toată discuția)
Referitor la fereastra facuta inspre curtea vecinului. Balan vali Balan vali Sora mea are o fereastra facuta inspre curtea vecinului. Tin sa precizez ca atunci cand a fost facuta fereastra era o trecatoare (ulita) apoi vecinul sa extins ... (vezi toată discuția)