As dori sa aflu care act normativ reglementeaza cercetarea administrativa si ce trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu, sub sanctiunea nulitatii absolute,un act administrativ emis dupa aceasta cercetare. Fac precizarea ca sunt functionar public cu statut special iar actul administrativ intocmit a fost considerat a nu fi o sanctiune disciplinara, dar care mi-a modificat raportul de munca cu angajatorul, in baza acestuia fiind pus la dispozitie. Multumesc anticipat!
Vedeti :
- HG nr.1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină
- Ordinul nr.. 2856/C din 29 octombrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de constituire, organizare şi desfăşurare a activităţii comisiilor de disciplină din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi din unităţile subordonate
Nu cred ca Ordinul nr.. 2856/C din 29 octombrie 2004 se poate aplica in cazul meu, intrucat sunt politist. Angajatorul motiveaza ca a fost o cercetare administrativa, fara a ma sanctiona. Cu ocazia acestei cercetari mi-a fost ridicat avizul privind accesul la informatii clasificate care a dus la punerea mea la dispozitia unitatii si modificarea raportului de munca
Daca ati fi spus de prima data asa ceva, atunci nu vi-l mai postam . Si cei din penitenciare au calitatea de functionar public cu statut special.
Legea 360/2002 privind Statutul politistului
art.59
(1) Sanctiunile disciplinare se stabilesc si se aplica numai dupa cercetarea prealabila si dupa consultarea consiliilor de disciplina, cu exceptia sanctiunilor prevazute la art. 58 lit. a) si b), care se pot aplica fara consultarea consiliilor de disciplina. (2) Procedura cercetarii prealabile se reglementeaza prin ordin al ministrului de interne.
(3) Cercetarea prealabila se efectueaza de seful unitatii sau de politisti anume desemnati.
(4) Cercetarile referitoare la abateri, din care rezulta date si indicii ca au fost savarsite fapte prevazute de legea penala, se vor efectua si cu participarea unui reprezentant al Corpului, urmand ca, in raport de constatari, sa fie sesizate organele judiciare.
(5) Ascultarea celui in cauza si consemnarea sustinerilor sale sunt obligatorii.
(6) Politistul cercetat are dreptul sa cunoasca in intregime actele cercetarii si sa solicite probe in aparare.
(7) In fata consiliilor de disciplina politistul are dreptul de a fi asistat de un alt politist, ales de catre acesta sau desemnat de Corp.
(8) La stabilirea sanctiunii se tine seama de activitatea desfasurata anterior, de imprejurarile in care abaterea disciplinara a fost savarsita, de cauzele, gravitatea si consecintele acesteia, de gradul de vinovatie a politistului, precum si de preocuparea pentru inlaturarea urmarilor faptei comise.
(9) Sanctiunea disciplinara se aplica in maximum 60 de zile de la finalizarea cercetarii prealabile, dar nu mai tarziu de un an de la data comiterii faptei.
(10)Pentru aceeasi abatere nu se poate aplica decat o singura sanctiune disciplinara.
Art.60
(1) Aplicarea sanctiunilor disciplinare se face potrivit competentelor stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, dupa expirarea termenului de contestare, prevazut la art. 61 alin. (1).
(2) Destituirea din politie se dispune in mod corespunzator de persoanele care, potrivit art. 15, au competenta sa acorde gradele profesionale ale politistilor.
Art.59 alin.2 si art.60 alin.1 au fost declarate neconstitutionale prin Decizia nr.392 din 2 iulie 2014 a Curtii constitutionale.
Cunosc foarte bine decizia Curtii Constitutionale, dar angajatorul a sustinut in fata instantei ca retragerea avizului nu este o sanctiune disciplinara si nu a fost efectuata o cercetare disciplinara, ci una administrativa. M-ar interesa daca angajatorul a facut un abuz de putere prin faptul ca nu mi-a inmanat actul administrativ de retragere a avizului, denumit de el raport de verificare, decat la primul termen de judecata, desi i-am solicitat acest lucru cu ocazia contestatiei actului, depus in termenul legal de 5 zile de la comunicarea actului. Printr-o adresa, comunicata comandantului politiei, deci nu mie, in data de 18.12.2014 s-a informat ca mi-a fost retras acest aviz, incepand cu data de 15.12.2014. Eu zic ca acest act trebuia sa produca efecte juridice de la data comunicarii si nu a emiterii. De asemenea in acest act, pe langa alte vicii de fond, nu se mentioneaza termenul de contestare a actului si nici instanta competenta. Numai pun la socoteala faptul ca presupusa incalcarea a normelor privind informatiile clasificate a fost in urma cu 1 an si o luna de la emiterea actului administrativ
Cercetare disciplinara
psh
Buna seara..
Administratorul societatii emita o decizie de constituire a unei comisii de cercetare disciplinara fara a fi mentionat ca membru.in cursul ... (vezi toată discuția)