Am rugamintea sa ne ajutati in legatura cu problema pe care o vom descrie mai jos:
In cursul anului trecut am dat curs unei provocari si am semnat un contract de munca pe teritoriul Germaniei.
In aceasta experienta mi s-a alaturat si sotia mea.
Am renuntat pentru o perioada la locurile de munca din tara noastra.
In urma cu cateva zile.am primit cu bucurie vestea ca vom fi parinti si am decis fara nici o ezitare sa ne intoarcem acasa.
Sotia mea va naste aproximativ prin luna octombrie a acestui an iar contractul ei de munca a incetat in august 2014,cu alte cuvinte nu se vor putea lua in calcul cele 12 luni precedente sarcinii.Mentionez ca sotia mea nu lucreaza in acest moment.
Precizez faptul ca,,contractul meu de munca,,este neintrerupt din luna iunie 2014 si pana in prezent.
Insa in aceasta seara am citit pe un site urmatorul paragraf,,persoanele care isi desfasoara activitatea profesionala in alte state membre ale uniunii europene pot beneficia de aceasta indemnizatie,,.
In calitate de tata pot solicita si obtine indemnizatia de crestere a copilului in conditiile precizate mai sus??
Va multumesc anticipat,
Cu consideratie.
Marius Vladut
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, inclusiv luna nasterii (noiembrie 2014 - decembrie 2015), ati lucrat sau veti lucra in Germania veti beneficia de o asemenea indemnizatie de la statul german.
2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.