Din 16.09.2012 pana in 02.03.2015 am fost angajata la o firma cu contract de 4_ore. Mi s- a încheiat contractul de munca in baza art.65,al.1,începând cu 3.03.2015.M-am prezentat la ajofm in 6.04.2015 ( actele de la firma au fost gata pe 20.03, adeverinta de la finante ti se elibereaza dupa o saptamana) pt.a-mi depune dosar.de șomaj,dar nu aveam suficient stagiu de cotizare.Mi- a fost greu sa înțeleg acest lucru,am întrebat când ar fi tb.sa ma prezint si mi s-a răspuns ca la sfârșitul lui februarie( in condițiile in care inca mai lucram). Ceea ce nu pot înțelege este de ce legea e făcută in așa fel încât cei cu contract de 4 ore sa nu beneficieze,practic,de șomaj? Ce as putea face in situația aceasta,cui as putea sa ma adresez?Mulțumesc!
1. - Legea spune ca puteti beneficia de indemnizatie de somaj de la data concedierii daca depuneti actele la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice da la data concedierii.
- Daca depuneti actele mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni) beneficiati de indemnizatia de somaj de la data depunerii actelor.
2. Tot legea spune:
- Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- In cazul in care ati lucrat 4 ore pe zi stagiul de cotizare este proportional cu timpul normal de lucru (de 8 ore pe zi), adica pentru o luna de stagiu de cotizare (de 8 ore pe zi) trebuie 2 luni de stagiud e cotizare cu 4 ore pe zi.
- Din aceasta cauza trebui sa depuneti actele la Agentia de Somaj exact pe 3 martie.
3. Daca dvs. ati depus actele la Agentia de Somaj mai tarziu de 3 martie (le-ati depus pe 6 aprilie) veti vedea ca cele 24 de luni premergatoare nu mai exista calculate 12 luni de stagiu de cotizare (aveti 23 de luni cu 4 ore pe zi si o luna in care nu ati lucrat) deci in total ar fi 11 luni si jumatate.
4. Din punctul meu de vedere aici este o lacuna a legii care se rasfrange asupra dvs.
Indemnizatie somaj
radustroe
in 2013 am avut un contract de munca din 15 iunie pana in 31 decembrie.in 2014 in perioada ianuarie martie inclusiv am stat acasa fara nici un contract de ... (vezi toată discuția)