Art. 116. dinCodul Rutier prevede:
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămanerii definitive a unei hotărari judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacă:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămnerii definitive a hotărarii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvarşirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată in una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical şi psihologic;
b) nu a fost condamnată prin hotărare judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor in care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
In acest caz, este posibil ca dupa 6 luni de la intrarea in vigoare a hotararii judecatoresti sa pot da examenul pt. obtinearea permisului ? Sau trebuie ca perioada de incercare de 1 an de zile sa expire ? Si o ultima intrebare : in cazul unui permis anulat, pt. obtinerea acestuia este obligatorie scoala de soferi sau pot obtine permisul in urma unei examinari scrise ?
buna ziua
dupa 1 an de la data ramineri definitive si irevocabile a hotarari de condamnare puteti incepe demersurile de obtinere a permisului ,urmind scoala de soferi apoi dosar de inscriere la concurs ptr obtinere permisuli de conducere la politie .
Numai dupa 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii veti putea redobandi permisul anulat de catre instanta , prin sustinerea examenului.Dosarul poate fi depus chiar cu o luna inainte de implinirea termenului de 1 an .
Succes.
Mii de scuze, dar as dori inca o lamurire, daca se poate. M-am oprit la articolul 153 cod penal : "amnistia". Intrebarea este : daca deschid un nou proces, prin care atac decizia judecatoreasca ca fiind inadecvata, pot obtine amnistia. Mai exact, se poate obtine amnistia, daca in urma hotararii judecatoresti, cel care a judecat cazul se "contrazice singur". In urma expertizei tehnice, efectuate de un expert ales de politia locala, s-au consemnat urmatoarele:Se face vinovat - conducatorul auto care nu s-a asigurat la nivel de trecere pietonala(viteza era de 48 km/h) - si pietonul care nu s-a asigurat in momentul traversarii carosabilului. In instanta, cea care a judecat cazul, a inlaturat toate cauzele civile care se aflau in proces, dar d.p.d.v. penal am primit condamnarea de "..." In urma acestei condamnari mi s-a anulat permisul de conducere ? Conform codului rutier, art. 72 alin. 3, si expertizei tehnice se contrazic aceste 2 lucruri. Ca urmare, pot face atac la decizia judecatoreasca pt. a obtine amnistia ?