IoanaWalter1 a scris:
Am doua credite bancare neachitate in Romania si as vrea sa stiu daca pot fi executata silit in strainatate. Exista o baza de date prin care pot fi gasita cu conturi bancare intr-o alta tara europeana? Daca da, au executorii jurisdictie sa puna poprire pe salariu intr-o alta tara decat Romania?
Puteti fi executata silit in strainatate, in conditiile in care executorii identifica bunuri executabile. Executarea se face, in virtutea normelor europene (pentru Europa), de catre executorii romani care solicita executorului din tara unde sunteti dvs. Conturile bancare nu pot fi gasite de executorul roman, insa pot fi gasite de executorul din tara respectiva.
De asemenea, am o casa achizitionata prin credit Prima Casa cu ipoteca de rangul I in favoarea statului. Acest credit nu face parte din cele neachitate, asadar poate un excutor sa puna sechestru pe imobil atata timp cat este deja ipotecat?
Daca la creditele neachitate ati garantat cu toate bunurile prezente si viitoare, executorul are voie sa puna sechestru pe imobil. In cazul in care banca la care aveti creditul Prima Casa declara scadenta anticipata a acestuia, o data cu instituirea sechestrului (o face automat, daca vi se scoate la vanzare de prima banca imobilul) - in cazul vanzarii casei banca unde aveti Prima Casa ia banii astfel incat sa se acopere creditul, si daca ramane ceva ia si cealalta banca.