avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... situatie pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

situatie pensie de urmas

sotul decedat la varsta de 59 de ani cu 40 de ani vechime (invatamant) ; sotia casnica 57 ani si 5 luni
intrebare !!! dreptul la pensie de urmas trebuie cerut in 30 de zile de la moartea sotului ; daca sotiei i sa oferit sa lucreze 2 luni pana la terminarea anului scolar mai poate lua pensia de urmas
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:16, 23 Aprilie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitarde pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

h) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, realizeaza venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, daca acestea sunt mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5);


2. Pentru anul 2015 castigul salarial mediu brut prognozat ete de 2415 lei.

3. Dreptul la pensie de urmas poate fi cerut oricand dar ea se acorda de la data cererii.

4. Pe perioada celor doua luni, cat va lucra, se va suspenda plata pensiei de urmas daca venitul lunar este mai mare de 2415 x 35% = 845 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)
Pierd pensia de urmas? simonafab simonafab buna ziua,as vrea sa va intreb daca imi infiintez o firma pierd pensia de mostenitor? sotul meu a decedat n urma cu 2 ani si de atunci atat eu cat si copilul ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor maryan27 maryan27 Buna ziua! Pentru a beneficia de pensia sotului decedat, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sotia in viata? Trebuie sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)