avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O situatie mai speciala, pot lua somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O situatie mai speciala, pot lua somaj?

Buna ziua . Caut si eu un raspuns sau o indrumare.Iata situatia mea:
Eu anul trecut am depus un dosar pentru indemnizatie crestere copil (al doilea), din cauza angajatorului care era in insolventa si nu a vrut sa imi dea actele necesare pentru dosar nu am reusit sa depun dosarul.Ca sa nu fie totul pierdut sotul a depus el un dosar pentru ajutor de insertie.Eu am ramas acasa, nu m-am mai dus la munca.Angajatarul a avut un proces pentru faliment dar care am inteles ca sa amanat pana in vara. Eu am fost asigurata pana luna trecuta (martie).Dar luna asta mi sa zis de la doctorul de familie ca nu mai sunt.
Am lucrat cam 4 ani la firma din care doi am stat in postnatal cu primul copil.
Intrebarile mele sunt:
1)Se poate sa ma dea afara fara sa ma anunte si fara sa semnez nimic?(ca e in stare, nu e prima inselatarie care o face) 2)Daca a facut asta ce pot face?
2)Daca a facut asta pot sa mai iua somaj?
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
terrylyn, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 24 Aprilie 2015
terrylyn a scris:

....
Intrebarile mele sunt:
1)Se poate sa ma dea afara fara sa ma anunte si fara sa semnez nimic?(ca e in stare, nu e prima inselatarie care o face) 2)Daca a facut asta ce pot face?
2)Daca a facut asta pot sa mai iua somaj?

1. Exista posibilitatea menitionata de dvs, sens in care , aveti urmatoarele posibilitati :
- fie solicitati angajatorului sa va comunice situatia c.i.m.
- fie va adresati ITM-ului sa va comunice daca mai figurati cu c.i.m. activ la S.C. ..., in baza de date a REVISAL-ului.

2. Ca sa va spunem excat daca beneficiati de somaj , ar trebui sa stim cu ce articol v-a incetat c.i.m.
Am intrebat la ITM si mi sa spus ca CIM este inca activ.
Cum se poate asta, daca eu nu sunt asigurata. si pe deasupra mai este si prenumele gresit inregistrat la ITM.
Este vreo problema ca e gresit prenumele sau e ceva ce poate fi corectat usor?
Ce pot face acum?
terrylyn, utilizator
Numele si prenumele pot fi corectate in baza de date a REVISAl-ului.

Nu suntetia sigurata, intrucat nu s-au depus declaratiile D112 si probabil ca nu s-au platit contributiile la sanatate.

Mergeti la lichidator/administratorul judiciar si vedeti ce se intampla cu contractul dvs de munca.
O sa ma duc sapt viitoare sa intreb la firma direct.
Mai am o intrebare (nu stiu daca intreb unde trebuie).
Ce pot face, sau ce acte mi-ar trebui sa pot beneficia, sau sa ma pot folosi de asigurarea sotului daca am cumva nevoie. Trebuie conditii speciale....tinand cont ca eu de acum nu mai am nici un venit.
terrylyn, utilizator
Potrivit Legii nr.95/2006, puteti deveni coasigurata sotului.

1. Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, are dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul fara venituri proprii, aflat in intretinerea unei persoane asigurate.

2. Coasigurat (sot/sotie sau parinte care nu realizeaza venituri proprii) aflat in intretinerea unui asigurat salariat :
1. copie dupa Cartea de identitate sau Buletinul de identitate;
2. document care sa ateste gradul de rudenie (certificat de casatorie, certificat de nastere);
pentru asiguratii pensionari:
3. Declaratie pe propria raspundere a coasiguratului ca nu realizeaza venituri proprii;
4. Declaratia pe propria raspundere a asiguratului prin care aceasta declara ca il are in intretinere pe coasigurat

3. Art. 20 – Ordinul nr. 617/13 august 2007
(1) Dovada calitatii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sanatate se realizează printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii de persoane, pe baza urmatoarelor documente:
....
d) pentru sotul, sotia şi parintii aflati în intretinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, declaraţie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are în intretinere persoana respectiva;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate Dorin Padureanu Dorin Padureanu Daca sotia mea isi face asigurare de sanatate ( plateste lunar 50 lei,nu are venituri si nici eu ) pot beneficia eu si copilul meu de 20 de ani de ea. ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de asigurare cass gabriela06072002 gabriela06072002 Buna ziua. Recunosc ca imi este o oarecare jena pentru intrebarea care urmeaza s-o pun. De asemenea recunosc ca nu cunosc legislatia in domeniu. Dar imi aduc ... (vezi toată discuția)