avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Decontare studii facultate pentru angajat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Decontare studii facultate pentru angajat

Buna,

Imi puteti spune daca o firma poate deconta plata facultatii pentru un salariat?
Daca da, sub ce forma si ce inreg contabile se fac?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 08:36, 24 Octombrie 2013
Daca firma vrea sa va plateasca facultatea ,atunci ea va fi achitata de firma. ( depnde de firma si de patron).
Da , se poate , si sint doua aspecte :

1. Din punctul de vedere al celui care primeste :e important sa fie venit neimpozabil , si pentru asta puteti incheia un contract , conform legii 376/2004 privind bursele private ( va recomand sa cititi legea si normele de aplicare ;mai are si alte facilitati pe care e bine sa le cunoasteti de la inceput ; iar normele au chiar si un model de contract ) .

Din punctul de vedere al studentului, este venit neimpozabil , in temeiul :
ART. 42

Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
i) bursele primite de persoanele care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare în cadru instituţionalizat

si norme :
Art. 42i

8. Prin cadru instituţionalizat se înţelege orice entitate care are ca obiect de activitate educaţia şcolară, universitară, pregătirea şi/sau perfecţionarea profesională, recunoscută de autorităţi ale statului român.

2.Din punctul de vedere al celui care da : e important sa fie cheltuiala deductibila ., si este deductibila in sensul ca se scade din impozitul pe profit datorat , in temeiul art 21 cod fiscal:

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

1. este în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;

2. nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

În limitele respective se încadrează şi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcţiei de localuri, al dotărilor, achiziţiilor de tehnologie a informaţiei şi de documente specifice, finanţării programelor de formare continuă a bibliotecarilor, schimburilor de specialişti, a burselor de specializare, a participării la congrese internaţionale

Si norme:
pct 49 indice 1
Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi/sau care acordă burse private, pe bază de contract, în condiţiile Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă aceste cheltuieli însumate îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de art. 21 alin. (4) lit. p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

V-am rapsuns dpdv fiscal; contabil : n-am un plan contabil la indemina , vorbim luni .
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
asa e
instructiunile la L 376/2004 - punctul 3.3. din cadrul capitolului prevederi cu carcter general precizeaza a : Pe perioada acordarii bursei private se interzice beneficiarului sa lucreze pentru cel care acorda bursa sau pentru alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta.[/b]
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
Alina Tabara, Consilier juridic
asta inseamna ca pesoana care persoana primeste bursa nu poate sa fie salariat al nici unei societati?

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza impozitul pe bursa Cosmin140 Cosmin140 Buna ziua Societatea noastra se ocupa cu Formare Profesionala a Adultilor pentru vanzatori, bucatari etc. si dorim sa dam o suma de bani ca bursa. Cum se ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari Elleny Elleny Buna! Va rog daca poate cineva sa imi spuna si mie care este modificarea legislativa privind sponsorizarile? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Legea 376/2004 privind bursele private marceli marceli La aparitia legii bursele private erau deductibile fiscal , art.5 din lege. Ulterior conform Legii 343/2006 privind modificarea Codului fiscal se abroga art.5 ... (vezi toată discuția)