avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice

Buna ziua,

In data de 21.03.2013 in jurul orei 02:00 AM venisem de la un chef studentesc si am avut proasta inspiratie sa ma deplasez cu autoturismul personal spre casa (distanta era retaltiv scurta). In apropierea locuintei, incercand sa gasesc o scurtatura spre casa pentru a evita artera principala de circulatie, in urma virajului am acrosat un autoturism parcat (autoturismele erau parcate regulamentar pe marginea drumului dar parcarea fiind aglomerata, autoturismele erau parcate "bara la bara"). Acrosand prima masina, automat s-a avariat si cea de a 2-a. Am dat drumos cu spatele si-am pornit in continuare spre casa. Blitz-blitz-uri in spate si m-au oprit in fata blocului, alcool test-ul a confirmat o imbibatie alcoolica de 0,87. Cred ca detaliile sunt suficiente, situatia s-a rezolvat relativ rapid, am fost acuzat de 2 infractiuni (conducere sub influenta si parasirea locului accidentului).
Tot procesul s-a terminat intr-un singur termen, recunoscandu-mi fapta si regretand situatia in fata judecatorului. M-am ales cu 1 an si 8 luni de inchisoare cu suspendare, fara control judiciar si o perioada de incercare de 3 ani si 8 luni.
Acum 3 luni (neavand timp sa ma ocup de problema din cauza job-ului) m-a sunat avocatul si mi-a spus ca, conform noului cod penal si cel de procedura penal (apropo, eu am fost judecat pe vechiul cod), exista posibilitatea de reducere a pedepsei. Daca e adevarata chestia, care ar fi sansele reale pe cazul meu in conditiile in care eu deja am executat teoretic perioada de 1 an si 8 luni, ramanandu-mi doar cei 2 ani de incercare ? Astept cu interes un raspuns si multumesc anticipat in acelasi timp !
Prima conditie care trebuie sa o indepliniti este cea de la art.6 alin.1 c.p. si la dvs nu este cazul.
ART. 6 C.P.
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
(2) Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la detenţiune pe viaţă şi până la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeaşi faptă numai pedeapsa închisorii, pedeapsa detenţiunii pe viaţă se înlocuieşte cu maximul închisorii prevăzut pentru acea infracţiune.
(3) Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, fără a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea nouă. Ţinându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.
(4) Măsurile educative neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta, dacă este mai favorabilă.
(5) Când legea nouă este mai favorabilă în condiţiile alin. (1) - (4), pedepsele complementare şi măsurile de siguranţă neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta.
(6) Dacă legea nouă este mai favorabilă numai sub aspectul pedepselor complementare sau măsurilor de siguranţă, acestea se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de legea nouă.
(7) Când o dispoziţie din legea nouă se referă la pedepse definitiv aplicate, se ţine seama, în cazul pedepselor executate până la data intrării în vigoare a acesteia, de pedeapsa redusă sau înlocuită potrivit dispoziţiilor alin. (1) - (6).
ART. 15 LPACP
(1) Măsura suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal.
(2) Regimul suspendării condiţionate a executării pedepsei prevăzute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocării sau anulării acesteia, este cel prevăzut de Codul penal din 1969.
Domnule avocat, va multumesc pentru rapiditatea raspunsului dvs. O singura chestie ma intereseaza personal: perioada ramasa de incercare (cea de 2 ani) se poate reduce sau anula conform noului cod penal ? In rest problema e partial rezolvata, pedeapsa e executata, dar as vrea sa am cazierul curat cat mai rapid. Merita sa fac un demers in acest sens ? Multumesc anticipat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ptr. ultima intrebarea era art. din LPACP.
Conf. art. 82 C.P. din 1969 ”Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani. Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.„
Ca sa se considere executata pedeapsa si sa intervina reabilitarea de drept trebuie sa nu săvârşiti din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici sa nu se pronunţe revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pluralitate infractiuni florinamed florinamed buna seara datele problemei ar fii: perioada de suspendare 2,6 ani acum s-a sacarsit o nou infractiune in perioada asta de incercare conducere fara permis + ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 c.p.p ? vasile2013 vasile2013 In conditiile in care prevederile noului cod penal sunt mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii de drept, mai este nevoie de promovarea unei ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii penale mai favorabile musatcristina musatcristina buna ziua ma poate ajuta cineva cu o explicatie privind aplicarea legii penale mai favorabile - noul cod penal - in cazul unei condamnari definitive de 4 ani? ... (vezi toată discuția)