avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatiile parintilor fata de copilul adult cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatiile parintilor fata de copilul adult cu handicap accentuat

ce obligatii au parintii fata de copilul adult (34ani) care este bolnav psihic (schizofrenie paranoida) si incadrat in grad de handicap fara drept la insotitor (desi este dependent total de parinti) ?
sau daca am divortat de tatal copilului ( cand avea 3 ani) si el mi-a fost incredintat mie, in aceasta situatie,tatal lui nu mai are nici o obligatie fata de copilul adult bolnav,nici o raspundere legala ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:22, 28 Aprilie 2015
Obligatia de intretinere nu are nicio legatura cu divortul dvs.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Dupa cum vedeti, nu va incadrati la acest articol, insa puteti cere in baza altora ,in calitate de reprezentant al fiului dvs ( sunteti?) si ramane la latitudinea instantei.
Copilul nu are niciun venit ?

Creditorul intretinerii Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.

Subiectele obligatiei de intretinere Art. 516
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
(2) Dispozitiile alin. (1) privind obligatia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si surori sunt aplicabile si in cazul adoptiei.
(3) Obligatia de intretinere exista intre fostii soti, in conditiile prevazute de lege.
Ordinea de plata a intretinerii Art. 519
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

un copil cu grad grav de handicap își va încheia studiile la 18 ani. mai primește pensie de întreținere în aceste condiții? buburuza01 buburuza01 Buna ziua! Un copil cu grad grav de handicap mai primeste dupa implinirea varstei de 18 ani pensie alimentara asa cum era pana la aceasta varsta? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani buburuza01 buburuza01 Buna ziua! Un copil cu grad grav de handicap mai primeste dupa implinirea varstei de 18 ani pensie alimentara asa cum era pana la aceasta varsta? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Cine are obligatia de intretinere a unui batran internat intrun ayil, conform codului civil pana la ce grad (vezi toată discuția)