Momentan sunt in CCC pâna pe 1 iulie, după care ar trebuie să mă duc în șomaj, deoarece punctul de lucru la care am lucrat s-a închis. Potrivit art.78 ar trebui să primesc un salar compensator, dar m-i s-a spus că este criză economică și nu au bani. Pot sa-mi facă asta?
CCMUNN: ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Nu scrie in acest articol ca salariul compensator nu se plateste daca este criza.
Practic ei pot sa nu va plateasca iar dvs veti putea sa le cereti efectuarea platii cuvenite in instanta.
Dar daca va sustineti drepturile si le mai spuneti ca puteti face o sesizare la ITM pentru ca nu respecta drepturile salariatilor, atunci poate ii veti determina sa va dea ce aveti dreptul prin lege.
Cand nu era criza si aveau profituri mari, nici ei nu imparteau profitul cu dvs, nu-i asa? Atunci de ce acum cand ei sunt in criza dvs ar trebui sa ii intelegeti si sa le lasati baii care va revin? :)
Vedeti ce drepturi aveti si nu va lasati miscata de 'criza' lor, dvs aveti de crescut un copil, nu?
deci:
- la data incetarii CCC va trebui sa va prezentati la servici. anterior acestei date depuneti la ei cu nr de inregistrare o cerere de reluare a activitatii dupa CCC, neaprat.
- daca nu mai au nevoie de dvs trebuie sa va vaorde un preaviz de 20 zile lucrtoare si ulterioe sa va desfac contractul de munca cu art 65 (1) codul muncii. Doar asa veti avea drept la somaj!
IN CCMUN veti gasi:
Art. 74. -
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Mai cautati pe forum ca au mai fost cateva discutii similare si mai intrebati daca nu va lamuriiti.
Succes!
Am vorbit din nou cu doamna de la personal, acum mi-a spus că au contract colectiv de muncă la nivel de unitate în care se precizează că nu se acordă salar de compensare în cazul concedierii. Eu de unde să știu dacă este așa sau nu. În februarie nu au avut, ieri era vorba că din cauza crizei nu primesc. Ce să mai cred?
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior. Prin urmare, acea clauza este lovita de nulitate.