Buna Ziua,
Spuneti-mi va rog, se poate debransa de catre furnizorul de apa si termoficare utilitatile daca restantierii din scara sunt 8 din 14?
Va multumesc.
furnizorul poate intrerupe furnizarea serviciilor doar la cererea asociatiei (in conditiile legilor romanesti) sau pentru neplata mai multor facturi de catre asociatie. daca asociatia nu are debite catre furnizor, acesta nu intrerupe furnizarea serviciilor. si nu-l intereseaza daca pe scara este unul sau mai multi rauplatnici ... el are contract cu asociatia, nu cu proprietarii. in cazul in care are contract separat cu vreunul din locatarii debitori si conditiile tehnice le-o permit, furnizorii pot intrerupe furnizarea serviciilor catre respectivul proprietar
Nu exista in oras asociatii de proprietari si nici de locatari. Furnizorul are contracte direct cu locatarii. Dar problema e ca , din 14 locatari 8 au datorii si societatea vrea sa intrerupa scara cu totul nu individual, deoarece e prea mult de lucru. E corect? Legea ii da voie, daca sunt mai mult de jumatate datornici?
Nu se poate! Unde e acest oras fara asociatii ?
Eu am adus in discutie cu ceva timp in urma pe acest forum ideea "desfiintarii asociatiilor de proprietari".
Au fost cativa forumisti infocati care au sustinut vehement necesitatea desfiintarii asociatiilor de proprietari.
Dati-ne amanunte ca sa ne lamurim.
In afara de apa, care presupun ca e macar individual contorizata si trece lunar delegatul furnizorului sa citeasca si sa incaseze, dar celelalte servicii cum sunt realizate ?
Aveti energie electrica pe casa scarii, lift, gaz ?
Reparatia coloanelor de apa sau canalizare cum o faceti individual ?
Dar reparatia terasei prin care ploua tot individual o realizati ?
Curatenia o faceti individual pe casa scarii si pana la trotuar sau platiti fiecare separat pe cineva ?
La intrebarea dv eu v-as sugera sa discutati cu furnizorul de apa sa va sprijine pentru a face contorizarea celor care sunt buni platnici direct din subsol. Dv suportati individual instalatia noua de apa de la subsol pana in casa separat pentru fiecare apartament. Platesc 6 apartamente lucrarea si se trag 6 conducte din subsol la fiecare apartament. Ceilalti 8 nu vor avea apa . Pe masura ce vor plati si celalti isi vor face si ei conducte individuale.
Cititi contractele incheiate cu furnizorii si vedeti ce este mentionat la capitolul drepturi/obligatii atat ale furnizorului cat si ale beneficiarului. Conditiile in care pot fi sistate serviciile furnizorilor. Poate ne prezentati si noua cateva din conditiile contractuale.
Succes!
In Radauti, judetul Suceava, se intampla. Sau mai bine zis se intampla. Deoarece, de doua luni se fac presiuni foarte mari de catre consiliul judetean sa se infiinteze asociatii de proprietari. Iar consiliul judetean printr-o firma a lor (ACET Suceava) vor sa preia apa si canalul de la Servicii Comunale Radauti (asa se numeste soc. datorita careia nu existau asoc. de prop.sau de locat.). Trecerea activelor la ACET se va face pe baza unui program - Operator unic zonal - ce cuprinde mai multe localitati din judet cu o investitie de 120 mil. euro.
Pana acum, societatea de prestari servicii din Radauti, eu zic ca s-a descurcat foarte bine (cu sincopele inerente - datorate retelelor foarte vechi, apareau avarii ). Aveau contracte individuale cu fiecare proprietar de apartament in parte, cu obligatii si drepturi. Reparatiile pana la bransamentul scarii, unde erau instalate contoarele generale (AR, AC si GIGA) se faceau de catre societate, iar de la bransament in sus , la cererea facuta de catre locatari (cu semnatura tuturor pentru a putea fi trecuta pe lista de plata din luna respectiva la toti, la alte cheltuieli), o facea tot societatea prin personalul calificat.
Locatarii aveau (sau nu) sef de scara, se gospodareau cum vroiau (sau nu). Lumina pe scara se platea de catre locatari (unde exista intelegere si autogospodarire), iar femeia de servici la fel.
Asociatiile de locatari au fost desfiintate prin 1995... cam pe acolo. De atunci locatarii sunt stapani pe bunul lor. Mai greu a fost pana au inteles ce inseamna locuitul in condominiu, dar romanul se deprinde cu orice.
Probleme au fost de tot felul cu societatea furnizoare de utilitati - apa calda se dadea (si se mai da pe timpul verii) cu portia (06-09 si 14-23), caldura in unele zone ale orasului era prea multa in altele mai deloc. Dar odata cu schimbarea totala a retelei de termoficare prin programul "Utilitati si mediu" s-a reglat situatia.
In concluzie dupa cum spuneati, unii vor sa se desfiinteze asociatiile, iar altii fac tot efortul sa le infiinteze. Pentru interesul lor.
Eu sunt tot de parerea ca nu trebuie un singur om (administrator sau presedinte de asoc.) sa taie si sa spanzure dupa bunul sau plac. Problema e in orasele mari, unde blocurile sunt cu foarte multe apartamente, inplicit multe persoane, multe caractere diferite si pareri diferite.
Trebuie vazut daca societatile furnizoare de servicii (Acet, Termica, E-on, Salubritatea, soc. de curatenie in apart.) vor sa faca contracte individuale cu proprietarii de apartamente.