avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC 2 dupa CCC 1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC 2 dupa CCC 1

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
In prezent ma aflu in CCC cu primul copil, insa ne dorim si al doilea copil, dar al doilea copil se va putea naste dupa ce primul copil implineste 2 ani!
1. O sa am dreptul sa primesc CCC pt al doilea copil in acest caz?
2. Ce se intampla in cazul in care intre perioada cand se termina CCC 1 si pana se naste al doilea copil trec mai mult de 126 zile si deci voi fi neacoperita? Se poate sa-mi iau foaie de boala?
3. Cum se calculeaza CCC 2 in acest caz?
4. Cand si cum trebuie sa anunt angajatorul despre a doua sarcina?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:59, 29 Aprilie 2015
1. Veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC2 daca dupa terminarea CCC1 veti avea fie venituri din salarii, fie veti fi in concediu medical sau concediu de maternitate (126 de zile sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. V-am spus mai sus ca puteti avea si concediu medical.

3. - Indemnizatia pentru CCC2 este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din indemnizatia pentru CCC1, indemnizatia pentru concediu medical, indemnizatia pentru concediul de sarcina.

4. - Inainte de a se termina CCC1 (cu vreo saptamana) faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu aceeasi data instiintati in scris pe angajator ca sunteti gravida si anexati adeverinta de la medic care sa ateste starea de graviditate.
Multumesc pt raspuns!
As vrea sa mai intreb cum se procedeaza cu a 24 luna pe care ar trebui sa o ia tatal? Adica in cazul in care nu doreste sa o ia.
1. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci (fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC) se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
- Adica plata indemnizatiei pentru CCC se suspenda cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni.
- In aceasta luna mama copilului poate relua activitatea sau poate solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului.

2. In caz de concediu fara plata pentru cresterea copilului trebuie sa anunte, in scris, AJPIS pentru a i se plati contributia la sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere al doilea copil RoxanaAB RoxanaAB Buna seara, As fi bucuroasa daca m-ati putea lamuri intr-un aspect, cu atatea schimbari de legislatie nu mai stiu unde sa ma uit. Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)
Sarcina din timpul concediului de crestere a copilului irinagrecu irinagrecu Buna ziua, Am nascut in data de 10.07.2015. Acum fetita mea are 6 luni. As vrea sa raman iar insarcunata si sa beneficiez in continuare de concediu pt. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic pal erzsebet pal erzsebet In legatura cu Legea prenatal sau postnanal: Daca o mama e la cresterea copilului pina la varsta de 2 ani,care ... (vezi toată discuția)