Buna ziua,
Va expun urmatoarea situatie cu rugamintea de a ma indruma cum pot rezolva problema. Tatal meu are in titlul de proprietate 1200 mp de teren intravilan . Titlul de proprietate este dobandit in 1994 prin legea 18. Pe acest teren exista o casa, casa pe care mi-a vandut-o mie ( fiica lui ) in anul 2000 ( precizez ca numai casa , nu si terenul de sub casa sau curte). In anul 2000 pentru a face actul de vanzare cumparare pe casa, s-a facut masuratoare din care a reiesit o suprafata de 1435 mp. Acum tatal vrea sa-mi vanda mie si terenul . Nu poate face cartea funciara deoarece am depasit limita legala de +10%. Drept urmare trebuie sa se adreseze in instanta. Intrebarile mele sunt:1) in temeiul carui articol de le s-ar include aceasta solicitare? 2)Pe cine chem in judecata ( precizez ca am facut si un proces verbal de vecinatate cu vecinii , printre care si cu primaria) ,3) cat ma costa actiunea ( taxa de timbru)? 4) unde pot gasi un model de actiune in constatare drept de proprietate teren? 5) ce cer in actiune sa se recunoasca diferanta de suprafata dintre masuratoare si titlu sau intreaga suprafata masurata cf. schitei?6) cat timp dureaza un astfel de proces?
Multumesc anticipat !
Angajati un avocat pentru ca e un proces complicat iar noua procedura civila conduce la anularea cererilor. Veti chema in judecata primaria si veti solicita constatarea dobandirii dreptului de proprietate pe diferenta de teren prin uzucapiune .
Nu se poate susțin acțiunea de constatare a uzucapiunii deoarece terenul a fost dobândit prin contract de vc de la adevăratul proprietar.(este vorba de teren care în acte are 1200mp).
Minuta CSM din 02.07.2008 cu privire la practica unitară conchide în problema acțiunii în constatarea dr. de proprietate pentru diferența care nu figurează în actul de proprietate că această acțiune este admisibilă iar calitate pasivă o au toți cei ce care ar putea avea pretenții asupra respectivei suprafețe-vecinii, unitatea administrativă, )
Forumistul poate să facă intabularea pentru suprafața pe care o are în acte(de altfel prima întabulare nici nu se poate face pentru o altă suprafață) urmând să facă mai apoi acțiune în constatare a suprafeței real deținute solicitând și rectificarea cărții funciare
Va multumesc pentru participare la discutie ! Terenul de 1200 mp are ca act de proprietate Titlul de proprietate. La masuratoare au reiesit 1435 mp. Diferenta dintre masuratoare si tilu este de 235 mp adica depaseste procentul de 10 % maxim admis pentru teren intravilan. Mie mi s-a vandut doar casa de locuit , nu si terenul. acum vreau sa cumpar si terenul dar tata nu poate face carte funciara.I s-a respins de 2 ori.Am facut si un proces verbal de vecinatate dar nu a fost de folos.I s-a spus de la OCPI sa mearga in instanta sa faca actiune de constatare. Din acest motiv am adresat intrebarile anterioare,.
Procesul verbal de vecinătate nu este suficient pentru a rezolva situația. Din această cauză este necesară o hotărâre jud. prin care să se constate suprafața real deținută și tot prin hotărțre să fie obligat OCPI la rectificarea CF prin înscrierea acestei suprafețe
terenul nu are carte funciara. Asta vreau sa obtin .OCPI m-a trimis la instanta. Procesul verbal de vecinatate l-am facut pentru a arata ca nu s-au modificat limitele de proprietate. Poate ma ajuta in instanta ...As vrea sa imi raspunda cineva la intrebarile formulte in postarea de mai sus