Filiala – este o societatea comerciala cu personalitate juridica. Filiala este constituita de societatea primara care detine majoritatea capitalului sau.Filiala participa la raporturile juridice in nume propriu, prin actele juridice ale reprezentantiulor sai, dobandeste drepturi si isi asuma obligatii, cu angajarea unei raspunderi proprii.
Fiind o societatea comerciala cu personalitate juridica, se constituie in conditiile stabilite de lege pentru constituirea societatilor comerciale.
Sucursala – este un dezmembramant fara personalitate juridica al societatii comerciale, depinzand de o anumita autonomie, in limitele stabilite de societate.
Sucursala nu poate participa in nume propriu la circuitul juridic. Actele juridice pe care le reclama desfasurarea activitatii sucursalei se incheiei de reprezentantii desemnati de societatea comerciala.
Documentele pe care trebuie sa ni le puneti la dispozitie pentru inregistrarea unei sucursale a unei societati comerciale cu sediul in Romania sunt:
carte de identitate/Pasaport al asociatilor – copie;
dovada sediului social (contract de inchiriere/subinchiriere/contract de comodat etc.) – copie;
acordul Asociatiei de proprietari;
acordul vecinilor
specimen de semnatura.
Dosarul ce urmeaza a fi depus la Registrul Comertului pentru inregistrarea sucursalei unei societati comerciale cu sediul in Romania va cuprinde urmatoarele documente:
cerere de inregistrare;
hotararea adunarii generale a asociatilor/ actionarilor/ decizia asociatului unic/ decizia CA/directoratului sau actul aditional la actul constitutiv – al persoanei juridice fondatoare prin care se desemneaza si persoana imputernicita sa reprezinte sucursala;
dovada privind sediul sucursalei;
declaratiile date pe proprie raspundere de catre persoanele imputernicite sa reprezinte sucursala, din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestei calitati;
specimenele de semnatura ale persoanelor imputernicite sa reprezinte sucursala;
dovezile privind plata taxelor legale;
imputernicire avocatiala.
:hm:
De cand pana cand o filiala a unui ONG este societate comerciala cu personalitate juridica ? ... chiar asa trebuie sa dam raspunsuri fara sa mai gandim un pic ...;)
OG nr.26/2000 prevede
Art. 13. - (1) Asociaţia îşi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un număr minim de 3 membri, organe de conducere proprii şi un patrimoniu distinct de cel al asociaţiei.
(2) Filialele sunt entităţi cu personalitate juridică, putând încheia, în nume propriu, acte juridice în condiţiile stabilite de asociaţie prin actul constitutiv al filialei. Ele pot încheia acte juridice de dispoziţie, în numele şi pe seama asociaţiei, numai pe baza hotărârii prealabile a consiliului director al asociaţiei.
(3) Filiala se constituie prin hotărârea adunării generale a asociaţiei. Personalitatea juridică se dobândeşte de la data înscrierii filialei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
(4) În vederea înscrierii filialei, reprezentantul asociaţiei va depune cererea de înscriere, împreună cu hotărârea de constituire a filialei, statutul, actul constitutiv, actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial ale acesteia, la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială urmează să-şi aibă sediul filiala. Dispoziţiile art. 6 şi ale art. 9-12 sunt aplicabile în mod corespunzător.
Multumesc mult :D :hm:
In ceea ce priveste filialele ong mi-a fost de ajutor forumul dvs unde am gasit raspunsuri cam la tot ce ma interesa. Ramane problema infiintarii unei filiale ong in Ro, activitatile pe care le poate desfasura si in ce regim.Avand in vedre ca asociatia are sediul in afara tarii, iar domeniul de ativitate e un pic diferit (ocupandu-se de proiectare, managment si marketing de dezvoltare durabila cu precadere in turism- parcuri nationale, sit-uri arheologice, dezvoltare urbana si rurala, certificari ecologice, formare profesionala, etc etc)
M-ati ajuta mult dandu-mi, pe cat posibil, niste linkuri unde se pot citi/lua informatii pe aceasta tema.
Va multumesc din nou.
Buna seara.
Filiala trebuie sa contina acelasi domeniul de activitate ca si ONG-ul mama, chiar daca este o persoana juridica straina. De caeea va sfatuiesc totusi sa apelati la jurist ori avocat care sa va indrume in demersul d-voastra.