cosmin19801980 a scris:
....
Intrebarile sunt:
1. Care sunt documentele obligatorii pe care angajatorul este obligat prin lege sa mi le transmita?
2. Cum pot solicita oficial un document care sa-mi ofere informatiile necesare pentru a putea demostra venitul realizat pe 2014 (in cazul meu Ianuarie), platile taxelor si impozitelor la Stat?
Va multumesc
O zi buna!
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun.,
la solicitarea scrisa a salariatului sau
a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau
un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
2. Potrivit prevederilor legale, angajatorii au obligatia de a elibera,
la cererea angajatilor, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind:
- datele de identificare ale contribuabilului,
- venitul realizat in cursul anului,
- deducerile personale acordate,
- impozitul calculat si retinut.
Art. 59 C.fisc. - Obligatii declarative ale platitorilor de venituri din salarii
(1) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit in termenul prevazut la art. 93 alin. (2).
(2) Platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezinta un formular tipizat.``