avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... decizie de impunere CASS 2012 - renuntare la asigurare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

decizie de impunere CASS 2012 - renuntare la asigurare

O ruda a primit prin posta decizie de impunere pentru plata CASS pentru anul 2012, 468 lei. Mentionez ca in ultimii 4 ani nu a apelat la serviciile sanitare de stat si nu vrea sa beneficieze de asigurarea de sanatate. Cum trebuie sa procedeze?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 7 Mai 2015
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
art.211
1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi:
a) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
b) cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
c) cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat şi obţinut dreptul de rezidenţă în România, pentru o perioadă de peste 3 luni şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
d) persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care îndeplinesc condiţiile de lucrător frontalier şi anume desfăşoară o activitate salariată sau independentă în România şi care rezidă în alt stat membru în care se întoarce de regulă zilnic ori cel puţin o dată pe săptămână şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
e) pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România şi care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi.

....

(3) Calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează:
a) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), odată cu pierderea dreptului de domiciliu în România, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2);
b) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b), odată cu pierderea dreptului de şedere în România, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2);
c) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. c), odată cu pierderea dreptului de rezidenţă în România, pentru o perioadă de peste 3 luni, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2);
d) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. d), odată cu pierderea calităţii de lucrător frontalier, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2);
e) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. e), calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează de la data la care pensionarilor sistemului public de pensii din România nu li se mai reţine contribuţia la fond, calculată asupra veniturilor din pensia cuvenită în acest sistem.
(4) Reţinerea contribuţiilor la fond în cazul pensionarilor sistemului public de pensii care nu mai au domiciliul în România şi care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală - maternitate, se stabileşte prin ordin comun al preşedintelui CNAS şi al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice.
Pe scurt : obligatia platii cass se suspenda doar in cazul pierderii dreptului de rezidenta in RO ,
sau prin iesirea pe" cai naturale "din sistem.( nu si pentru obligatiile de plata trecute, din perioada imprescriptibila)
Avem o "consolare" totusi : chiar daca avem obligatia platii nu avem obligatia de a beneficia de serviciile de sanatate din sistemul public!

Deci ruda ,daca a primit decizia respectiva inseamna ca a obtinut venituri in 2012 ; in aceasta situatie legea este clara : trebuie sa plateasca .
Daca nu a obtinut venituri are dreptul de a depune contestatie in termen de 30 de zile la emitent (ANAF)
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
robert1958, utilizator
vreti sa spuneti ca in anul 2012 un tanar cu varsta de 26 de ani si fara venit, nu era obligat sa se asigure prin contract cu Casa de sanatate?
Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurat in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate ancapia ancapia Buna ziua, AS dori sa aflu daca un cetatean roman cu domiciliul in strainatate poate plati asigurare medicala in Romania si obtine cardul sa sanatate. Va ... (vezi toată discuția)
Drepturile copiilor nascuti in italia cu domiciliul in romania mimi7736 mimi7736 Buna ziua. Ma intereseaza ce drepturi au copiii cu cetatenie italiana daca domiciliaza in Romania(sanitare.invatamant,etc.). Multumesc. (vezi toată discuția)
Impozare cas din chirii conform unei ou ianuarie 2014 SorinParasca SorinParasca Prin prezentul mail va rog sa ma informati asupra unei probleme de TAXA aparuta in urma unei Ordonante de Urgenta conform careia se percepe impozarea la CAS ... (vezi toată discuția)