avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Legea Business Angels
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Legea Business Angels

Buna ziua,

In legea proaspat adoptata in Parlament, in ceea ce priveste calitatea de investitor privat - Business Angel, la Art. 2(1) pct.a), se face urmatoarea referire: investitorul privat "este o persoană din afara societăţii şi dobândeşte calitatea de asociat al acesteia prin aportul său în numerar la capitalul social al societăţii, rezultând emiterea de noi părţi sociale în favoarea sa; investitorul individual-business angel va dobândi un număr de părţi sociale la societate la valoarea nominală cu primă de emisiune aferentă aportului său, plătită la data majorării capitalului social".

Va rog sa ma ajutati sa inteleg:
- Cum se face aceasta majorare de capital cu prima de emisiune, in cazul ipotetic in care investitorul decide sa finanteze un start-up cu capitalul social de 200 de lei, in varianta in care, conform legii, investitorul nu poate detine mai mult de 49% din patrtile sociale (care investitie are limitele admise de lege intre 3,000 EUR si 200,000 EUR).
- Care suint implicatiile acestei majorari de capital cu prima de emisiune asupra celorlalti asociati in cadrul firmei? Prima de emisiune se rasfrange si asupra lor intr-o forma sau alta?
- Sub ce forma si in ce masura, la exitul din business, investitorul isi poate recupera capitalul investit plus profitul realizat?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
AViorel, utilizator
Cel mai recent răspuns: AViorel , utilizator 16:45, 5 Mai 2015
Parerea mea este ca acel Business Angel poate detine capital de pana la 192 lei, diferenta de contributie fiind prima de emisiune. El poate primi in acest fel pana la 49% din profitul anual distribuit ca dividende, iar la retragere primeste pana la 49% din capitalurile proprii (care includ, pe langa primele de emisiune, alte rezerve de capital, profituri nerepartizate, etc.).
Aparent el risca sa piarda cel putin 51% din prima de emisiune (daca s-ar retrage imediat) in favoarea asociatilor initiali, dar pariul lui in momentul investirii este ca, dupa o perioada rezonabila, dividendele plus pana la 49% din capitalurle proprii ce-i revin la iesire, vor da un randament mai bun decat, sa zicem, i-ar da un depozit bancar sau niste titluri de stat pe aceeasi perioada (win-win situation).
DPDV contabil lucrurile sunt mai complicate, dar am explicat mecanismul in esenta lui, in viziunea mea.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Daca sunteti amabil, as vrea sa va mai intreb urmatoarele:

Plecand de la faptul ca in momentul in care un BA accepta sa finanteze un antreprenor, presupun ca acest acord se materializeaza sub forma unui document de tip contract, semnat cu toti asociatii actuali, in care se prevede in mod clar strategia si metodele privind exit-ul din respectivul business. Este posibil ca in acest document sa se prevada o scadenta pana la respectivul exit (valoric, temporar, etc.) si in care sa fie stabilita clar metoda acestei actiuni, in functie de gradul de indeplinire a obiectivelor propuse ca urmare a respectivei finantari?

In practica tarilor cu traditie, strategia de exit prevede ca iesirea din business a BA se face:
- fie prin cesiunea partilor sociale catre ceilelati asociati, la date si la valori convenite in momentul semnarii contractului,
- fie prin rascumpararea partilor sociale de catre societate, in aceleasi conditii,
- fie prin acordul tuturor asociatilor privind vanzarea societatii, acord dat in principiu in momentul semnarii contractului de finantare.

Toate aceste metode se refera in primul rand la cazul optim, in care s-au atins obiectivele propuse in proiectul finantat, fiind posibila dezvoltarea unor paliere alternative, valorice si de timp, in functie de gradul de atingere a obiectivelor.

Credeti ca, data fiind legislatia actuala, e posibil ca si la noi sa fie aplicate aceleasi procedee?

Multumesc.
Consider ca nu exista niciun impediment legal pentru aplicarea oricarei variante descrise de Dvs.

Succes!
Multumesc pentru amabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum un business angel investește în srl? justastudent justastudent Am o întrebare de modul în care un investitor îți poate finanța firma. Să zicem că am un SRL cu capital social de 200 lei și am găsit un investitor ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl, investitie business angels GeorgetaStoica GeorgetaStoica As dori sa stiu urmatoarele: 1. daca in temeiul Legii 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali- business angels mai poate fi atrasa o noua ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social sa mony mony O societate comerciala pe actiuni , vrea sa-si majoreze capitalul social prin atragere de capital de la o anumita persoana fizica ; cum se realizeaza concret ... (vezi toată discuția)