1.ar fi bine sa va adresati celor care au in proprietate cablurile si stalpul electric sa vedeti daca au autorizatie pentru montarea stalpului si a cablurilor.
2.cum se face imprejmuirea cu autorizatie de la primarie sau fara??? e posibil ca ei sa stie de existenta cablurilor si a stalpului daca au emis autorizatie de executare a lucrarii.
3.GRANITUIREA ar putea fi necesara daca nu aveti bine delimitata proprietatea.
Nu cred ca este important daca la instalarea liniei electrice subterane si a stalpilor pentru linia aeriana, compania de electricitate a avut sau nu autorizatie. Cel mai probabil, au avut.
De asemenea, nu este cazul unei actiuni in granituire. Eu sunt proprietar cu toate actele in regula. Cu carte funciara, schita cadastrala, etc. Terenul in cauza apartine familiei mele de peste 100 de ani. Nu este o problema de delimitare a proprietatii ci o problema de pozitionare eronata in teren a instalatiilor companiei de electricitate.
Nici nu ma deranjeaza prea tare ca ele sunt acolo, pe proprietatea mea. Ma deranjeaza ca peste cablul ingropat eu trebuie sa sap, sa plantez stalpii pentru gardul meu.
Mai mult ca sigur ca la saparea santului, cei care au executat lucrarea nu au adus un topograf si au pozitionat cablul ochiometric.
O sa incerc sa iau legatura cu cei de la compania de electricitate. Sper sa gasim repede o solutie.
Pentru efectuarea împrejmuirii este necesară Autorizație de construire. Aceasta se eliberează conform planurilor cadastrale(ați spus că aveți CF).
Deoarece ați arătat că terenul aparține fam. d-voastră de cca 100 ani, prin amplasarea acestei rețele pe locul respectiv , înseamnă că au avut acceptul proprietarilor de la data amplasării acestora. Chiar dacă nu ar fi avut acceptul , aceste rețele -cablu subteran, stâlpi - sunt instalații de utilitate publică, pentru care atât art. 1 al Protocol 1 al Convenției, CEDO, cât și art. 44 al Constituției României , permit acest drept , fiind în interes public.
Prin legislația recentă (2003, 2007, 2012) pentru amplasarea acestor instalații(gaz, apă, electricitate ) în mod categoric se cere acordul proprietarului și se încheie un contract cadru de drept de uz și servitute pentru aceste instalații.
D-voastră vă faceți împrejmuirea atât cât o aveți pe pl.cadastral având grijă să nu atingeți cablurile. Acestea fiind de capacitate energetică trebuie să fie instalate la cel puțin 2m adâncime ori stâlpii gardului nu se pun la atîta adâncime. dar fiți cu băgare de seamă.
@liamic43: multumesc pentru raspuns
In privinta adancimii la care este ingropat cablul, apreciez ca nu este mai mare de 1 metru. Cablul a fost instalat in noiembrie 2012. Am vazut santul, cablul prin el, caramizile cu care a fost acoperit. Doar ca la vremea aceea nu stiam ca santul respectiv este chiar pe limita de proprietate. Am si cateva fotografii, dar doar la unul din capete. La vremea aceea nu am fost inspirat sa fotografiez tot parcursul santului.
Avand in vedere adancimea mica la care se afla cablul, am decis sa nu risc un accident (si evident vreo avarie a sistemului) si sa pozitionez gardul putin mai la interior. Maine astept pe cineva de la compania de electricitate, sa incercam sa identificam cat mai bine in teren pozitia cablului.
Ramane problema terenului pe care "il pierd" pozitionand gardul mai la interior. Il pierd cu adevarat? Daca chiar eu pozitionez gardul mai spre interior, nu se poate interpreta acest lucru ca o renuntare deliberata la acel teren?
Compania de electricitate nu a avut niciodata vreun accept scris sau verbal pentru acele instalatii electrice. Adica pentru pozitionarea lor pe terenul meu.
Pentru faptul ca acele instalatii se afla pe terenul meu, pot solicita despagubiri companiei de electricitate? Care ar fi baza legala pentru aceasta actiune? Alte informatii utile legate de acest subiect sunt binevenite.
Pun aceasta problema tinand cont ca in cursul acestui an, prin aproximativ acelasi loc urmeaza sa se instaleze conducte de apa noi si conducte de canalizare.
Atunci o sa o iau de la inceput cu problemele?