avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicabilitate Decizie de pensionare pe caz de boala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicabilitate Decizie de pensionare pe caz de boala

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea speta: Un angajat al unei societati comerciale a primit in luna august 2014 o decizie de pensionare(invaliditate grd. 3) pe caz de boala in care se specifica ca si-a pierdut pe jumatate capacitatea de munca, acesta fiind angajat in prezent cu jumatate de norma. Conform noilor reglementari aparute Legea nr. 12/20.01.2015 la art. 65 lit c din Codul muncii se prevede ca CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei in cazul pensiei de invaliditate de gradul 3.
Intrebare: Angajatului in speta i se aplica aceasta prevedere, avand in vedere ca la data primirii deciziei de pensionare nu aparuse noua modificare? va rog mult sa ma lamuriti
In 2014 era in vigoare aceasta prevedere :
Art. 56 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
....
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
...

Asadar, trebuia constatata incetarea de drept la data respectiva si nu acum.

Legea 12/2015 nu se aplica pentru situatii din trecut ,c i pentru cele care se ivesc dupa intrarea ei in vigioare,.
1. Codul muncii nu prevede nici o sanctiune in cazul in care nu i-ati incetat contractul individual de munca (CIM).

2. Daca i-ati modificat CIM in progam de 4 ore pe zi atunci este in regula.
In aceasta situatie ce masura mai poate lua angajatorul? Precizez ca societatea se afla intr-un proces de concediere colectiva iar salariatul in cauza nu se afla pe lista celor concediati.

Poate cumula acesta pensia cu salariul? Unul dintre criteriile care au stat la baza concedierii colective este salariatii care cumuleaza pensia pentru limita de varsta cu salariul, iar prin analogie putea fi inclus si acest salariat pensionat pe caz de invaliditate?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Poate cumula pensia cu salariul, conform art.118 din Legea nr.263/2010.

Art. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Insa daca aveti prevazute criterii avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, atunci angajatorul il poate trece pe lista de concedieri
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Salariat si pensionar in sectorul privat crinab crinab Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa ... (vezi toată discuția)
Pensie DimitriP DimitriP Buna seara....as avea Prima speta consta in faptul ca o persoana si-a depus dosarul de pensie, si a primit si decizia de pensionare. Problema este ca ... (vezi toată discuția)