1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
3. În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
ok.doar ca demisia as vrea sa fie la zi.nu in preaviz ca sa ma chinuie inca 20 de zile cat e perioada.eu nu am semnat nicio gestiune.ei au venit acum cu minusurile.noi nu stiam de ele.si nu noi am facut inventarele.e o suma prea mare pentru un magazin cu incasari de 2000 lei pe zi.au gresit ei undeva si cauta sa recupereze banii de la angajati.sau contabila ori gestionara fura si ne baga pe noi ca avem minus.si ca vanzator care nu face gestiune si inventare si nici contabilitate cum poate sa cada vina pe noi? ei au gresit undeva si noi vrem sa putem ataca decizia lor de a ne face tapi ispasitori.
Demisie la zi nu exista.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz sau solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor.
In momentul in care va vor actiona in instanta atunci explicati instantei de judecata cum au stat lucrurile.
eu as vrea demisia fara preaviz. dar nu stiu cum sa procedez cu minusul care ne spun ei ca il avem.le pot cere sami arate toate documentele de gestiune in cazul in care nu imi accepta demisia fara preaviz.?
1. Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta prin demisie fara preaviz numai daca angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.81 alin.8 C.mun.).
De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.(art.81alin.7 C.mun.)
2. Asadar, demisia fara preaviz este posibila in situatiile urmatoare :
- daca angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.81 alin.8 C.mun.).
- daca angajatorul renunta total la termenul de preaviz.(art.81alin.7 C.mun.)
art.40 C.mun.:
....
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Incalcarea uneia dintre aceste obligatii dar si al altor obligatii prevazute in lege sau ccm, da posibilitatea salariatului sa demisioneze fara preaviz.