avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Data reluarii activitatii si incetare CIM cf art. 55, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Data reluarii activitatii si incetare CIM cf art. 55, lit. b) Codul muncii dupa CCC

Buna ziua! Am o intrebare referitoare la obligatia celuilalt parinte de sta in CIC cel putin o luna de zile: Sotul nu lucreaza, in situatia asta eu ma prezint la implinirea varstei de 1 an si 11 luni sau 2 ani a copilului? Sotul nu are cum sa obtina aceasta indemnizatie neavand servici deci nu va sta in CIC deci cand ma intorc eu la servici?
Cel mai recent răspuns: PopescuGabriela , utilizator 12:54, 8 Mai 2015
1. Intrucat sotul dvs nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, durata CCC pentru dvs nu se reduce cu o luna.

In acest caz, ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte varsta de 2 ani.

Ordinul 1474/2011
situatie
: Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?

solutie : Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.

2. Cu aceeasi data cand reveniti la locul de munca puteti solicita si incetarea c.i.m. cu acordul partilor.
Inainte de a expira durata CCC , depuneti la angajator o cerere prin care solicitati incetarea suspendarii c.i.m. si , totodata, incetarea c.i.m.cu acordul partilor incepand cu data de ....
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc frumos pt raspuns desi raspunsul de la servici este altul si anume ca "indiferent daca sotul se incadreaza sau nu pentru CIC trebuie sa va prezentati la servici cu o luna inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului altfel luna aceea absent nemotivat"..."Traim in Romania..." si asta spune tot
O zi buna!
1. Raspunsul primit de la angajatorul dvs. este eronat si ilegal.

2. Dar poate ca sotul dvs. nu are acum serviciu dar a avut in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului caz in care o luna de CCC este rezervata lui.
PopescuGabriela a scris:

... raspunsul de la servici este altul si anume ca "indiferent daca sotul se incadreaza sau nu pentru CIC trebuie sa va prezentati la servici cu o luna inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului altfel luna aceea absent nemotivat"..


Uitati care sunt prevederile legale in materie :

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

art. 4^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
(4) Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lună, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă în condiţiile art. 16 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
(5) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează potrivit alin. (2) la concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 şi 22 din ordonanţa de urgenţă.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
(7) Solicitarea concediului prevăzut la alin. (1) se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.
(8) În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).
(9) În situaţia suprapunerii drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile art. 8, drepturile prevăzute în prezentul articol pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplineşte condiţiile de acordare la finalizarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de cel puţin două luni, cuprinsă în perioada totală a concediilor suprapuse şi cumulate.
nu este cazul, nu mai are servici de vreo 3 ani :(

Alte discuții în legătură

Informatie intoarcere la serviciu din concediu de cresterea copilului adryanutza83 adryanutza83 Buna ziua as dori sa va intreb eu cand ar trebui sa ma intorc la serviciu daca in data de 11 septembrie 2013 am nascut-o pe fetita mea si precizez ca sotul meu ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la serviciu chirea chirea Buna seara am si eu o intrebare , pentru cine ma poate ajuta, Daca ma intorc la serviciu dupa 6 luni ale copilului , pentru a putea beneficia de suplimentul ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)