avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Trecere PFA de la sistem real la norma de venit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Trecere PFA de la sistem real la norma de venit

Salut,

In prezent am un PFA 7022 - consultanta in afaceri si management (sistem real).
Doresc sa fac trecerea la 6202 - consultanta in tehnologia informatiei (norma de venit).

Imi puteti, spune, va rog care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg?

Ma gandesc ca primul pas este sa merg la Registrul Comertului si sa solicit schimbarea codului CAEN pe baza unei declaratii/cereri insotite de diplome care sa dovedeasca pregatirea mea in domeniu.
Pentru 6202 ar fi suficiente diploma de bac (liceu mate-info) + atestat de operator pc?
Anterior, pentru 7022 am fost acceptat cu diploma de licenta pe partea de finante-banci.

Dupa aceea, presupund ca Reg. Comertului imi da ok-ul si primesc certificatul cu noul cod CAEN, pot sa merg oricand la ANAF pentru modificarea declaratiilor?
Norma de venit va fi mult mai mica decat venitul declarat/realizat in anii trecuti. Voi intampina probleme?

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
MrDerpson, utilizator
Cel mai recent răspuns: MrDerpson , utilizator 17:36, 7 Mai 2015
Intre timp am aflat ca trebuie sa merg la Registrul Comertului cu actele in original (certificatul de inregistrare). Eventual, o sa iau si niste diplome, in cazul in care mi se cer pentru noul cod 6202.
Acolo o sa mi se dea niste cereri, declaratii pe care trebuie sa le completez + voi plati o taxa, urmand ca noul certificat cu noul cod CAEN sa fie eliberat intr-o saptamana.

Bun, toate bune si frumoase.

La ANAF am neclaritati. Daca eu momentan sunt in sistem real (deja am platit 2 rate trimestriale pentru anul in curs), pot sa merg oricand sa fac trecerea de la sistem real la norma de venit pentru noul cod CAEN? Adica, nu o sa fie probleme cu recalcularile (o sa fie destul de complicat)?

E mai bine sa fac modificarea la reg. comertului in Ianuarie 2016 si tot in aceeasi luna sa merg sa depun cererile la ANAF?

Totodata, este adevarat ca pot face trecerea la norma de venit doar dupa minim 2 ani in care am avut sistem real? Aceasta prevedere ar trebui sa se refere in mod normal la cei care trec la norma de venit pe acelasi cod CAEN, insa eu daca am alt cod CAEN e ca si cum ar fi un PFA nou.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare cod caen pfa, norma de venit MrDerpson MrDerpson Salut, In cazul in care un PFA a fost deschis in Mai 2014 (sistem real, consultanta in afaceri), cand se poate face trecerea la un alt cod CAEN pentru ... (vezi toată discuția)
Muncesc de acasa pentru o companie de retail din uk paulamm paulamm Buna! Muncesc de acasa pentru o companie de retail din UK in departamentul de achizitii: comand stoc, tin evidenta acestuia, mai vorbesc cu clienti sau cu ... (vezi toată discuția)
De la norma de venit la sistem real MikePort MikePort Buna ziua, Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma ... (vezi toată discuția)