avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani

buna ,numele meu este andreea si sunt interesata cu exactitate daca pot sa reusesc sa obtin vreun ajutor indemnizatie din partea statului in cazul in care copilul meu este f bolnavicios.....am beneficiat de o indemnizatie pana la varsta de doi ani insa de atunci am incercat de nenumarate ori sa ma angajez dar din cauza pneumoniilor frecvente si spitalizarilor nu am reusit sa am o continuitate la serviciu deoarece medicul pediatru recomanda evitarea colectivitatii.....unde sa ma adresez si ce acte se intocmesc in cazul in care exista o asemenea indemnizatie....specific sotul meu nu lucreaza cu acte in regula iar eu trebuie sa ingrijesc copilul acasa pt ca nu avem apropiati care sa ingrijeasca de el!cu respect va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:50, 8 Mai 2015
OUG 158/2005
CAPITOLUL V: Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
Art. 26
(1)Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani,
iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2)Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Art. 27
(1)Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 7.
(2)Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile cerute de prezenta ordonanta de urgenta pentru acordarea acestora, si asiguratul care! in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament.

Art. 28
Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis in conditiile legii, dupa caz.

Art. 29
Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.


Art. 30
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
1. Daca copilul dvs. este incadrdat intr-un grad de handicap puteti beneficia de conecdiu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani si de o indemnizatie egala cu 450 lei lunar.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
...

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical ingrijire copil monica.daliu monica.daliu Buna ziua, Am 2 copii, unul de 4 ani si unul de 2. In ultimul an am beneficiat de 11 zile concediu medical, din care 6 pentru ingrijirea unuia dintre copii. ... (vezi toată discuția)
Zile concediu medical mihaela david mihaela david cate zile de concediu medical pentru ingrijire copil bolnav se pot acorda intrun an? (vezi toată discuția)
Concediu medical anca33a anca33a Buna seara Va rog sa imi spuneti,dupa un copil care are 2 ani cat concediu medical pot sa imi iau intr-un an ? Multumesc. (vezi toată discuția)