Legalizati hotararea prin care tatal a fost obligat la plata pensiei, apoi mergeti la un executor judecatoresc si solicitati executarea silita a debitorului obligatiei.
De asemenea, puteti depune si o plangere penala impotriva tatalui minorului pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie - art. 378 alin. 1 lit. c) NCP, fapta sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. ;)
Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.
In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.
Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.
Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.
Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin amanarea aplicarii acesteia , legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.
Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.
Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.
Totodata, daca veniturile obtinute de acesta s-au marit , va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati, in calitate de reclamant , pentru a fi majorat cuantumul acesteia.
Succes.
In primul rand trebuie sa verificati daca hotararea a ramas definitiva. Daca da, nu va recomand o actiune in penal. Dar cu hotarrea legalizata ca definitiva, puteti apela la un executor judecatoresc care va poate recupera si debitul din urma. Pensia e platibila de la introducerea actiunii sau de la pronuntare, vedeti in hotarare. Daca va roade plangerea penala, o depuneti la parchet cu dovezile necesare.