avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de paternitate

am inteles ca in prezent concediul de sarcina si leuzie este de 168 zile ( 63 inainte si 105 dupa ) Din cate stiu acestea trebuie respectate in totalitate si apoi depuse acte pentru concediu paternitate si indemnizatie crestere copil pana la 2 ani. Intrebarea mea este daca sotul meu intra insomaj in timp ce eu efectuez aceste concedii poate beneficia ulterior de concediu de paternitate ( Eu nu am dreptul la acest concediu )
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 13:11, 29 Iunie 2009
Daca sotul Dmv inregistreaza venituri impozabile anterior nasterii copilului timp de 12 luni , atunci va beneficia de indemnizatie crestere copil.
Daca va referiti strict la concediul de maternitate, care consta in cel de sarcina si lauzie, acesta se acorda strict femeii, astfel:
ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 17 noiembrie 2005 (*actualizata*)
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Concediul si indemnizatia de maternitate
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Concediul paternal este reglementat de alta lege:
LEGE nr. 210 din 31 decembrie 1999
privind concediul paternal
ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
ART. 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egala cu salariul corespunzător perioadei respective.
ART. 4
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare. (2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singura data.

In privinta acordarii indemnizatiei pentru ingrijirea copilului de pana la 2 ani, avem a treia reglementare :
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (*actualizată*)
privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
ART. 5
(1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.ART. 10
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).

(2) Plata alocatiei de stat pentru copii prevazuta la art. 4 alin. (1) lit. a) se face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate adrian23 adrian23 cand poate sa intre sotia in prenatal,la cate saptamani (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal si postnatal rominaduca rominaduca Buna, Sunt insarcinata si am 31 de saptamani si conform legislatiei pot sa intru in concediu prenatal de 63 zile incepand cu sap. viit., iar dupa nastere la ... (vezi toată discuția)