avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune mostenire

Buna Ziua

Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior.
Tatal meu si mama mea vitrega au acumulat pe parcusul anilor bunuri impreuna .
Vreau sa va intreb eu am dreptul la 3/4 din intreaga mostenire sau la 3/4 din jumatatea tatalui meu ?
Mama mea vitrega mi-a sugerat voalalt ca daca nu ne intelegem pe parte amiabila vom ajunge in instanta , totodata spunandu-mi ca tatal meu nu a avut nimic tot ce au avut impreuna fiind de fapt ale ei , de dinainte de casatorie si din diverse mosteniri ale familiei ei.
Mentionez ca tot ce au avut ei impreuna pana la data decesului tatalui meu erau bunuri realizate in timpul casatoriei. Adica 2 case si masina.

va multumesc
Dvs. aveti un drept de succesiune sigur asupra bunurilor proprii care au apartinut personal defunctului.
Drepturile asupra eventualelor bunuri ce i s-ar cuveni defunctului din cele create impreuna cu sotia sa ("mama vitrega") in timpul casatoriei lor sunt drepturi litigioase care pot fi stabilite numai in instanta.
De principiu, o cale amiabila de solutionare poate fi reciproc avantajoasa.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Va multumesc pentru raspuns

ma intereseaza procentul din mostenire la care am dreptul eu ca unic fiu?
In mostenire nu suntem prinsi decat eu si mama vitrega , ei neavand copiii impreuna.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
cainebogdan, utilizator
Noul Cod Civil

CAPITOLUL I - Dispoziţii generale
Art. 963 - Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
Art. 964 - Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
CAPITOLUL III - Moştenitorii legali
SECŢIUNEA 1 - Soţul supravieţuitor
Art. 970 - Condiţii
Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă.
Art. 971 - Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.
Art. 972 - Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.
Art. 973 - Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.
Art. 974 - Dreptul special de moştenire al soţului supravieţuitor
Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.
SECŢIUNEA a 2-a - Descendenţii defunctului
Art. 975 - Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
Pentru a exista claritate, sotia va avea dreptul la 1/4 din mostenire, iar dvs, in calitate de descendent de 3/4.
Am inteles ca am drept la mostenire ca unic fiu

Cea ce nu inteleg este la cat am dreptul din masa succesorala la 3/4 din toata masa succesorala sau la 3/4 din jumatate ?
Daca era mama mea buna intelegeam ca am dreptul la 3/4 din toata masa succesorala , din discutiile cu mama vitrega ea mi-a spus ca am dreptul la 3/4 din jumatatea tatalui meu , iar ea are dreptul la jumatate ei + 1/4 din partea tatalui meu decedat.

Alte discuții în legătură

Mostenire copil al sotului defunct cata7219 cata7219 In caz de deces al unuia dintre soti copilul sotului decedat are vreun drept asupra bunurilor proprii ale sotului supravietuitor dobandite inaintea casatoriei? ... (vezi toată discuția)
Cat revine sotului supravietuitor? ariana03 ariana03 Buna ziua In conditiile in care sotul meu decedat a mai avut 4 copii dintr-o casatorie anterioara cat imi revine mie din masa succesorala? (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)