avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune mostenire

Buna Ziua

Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior.
Tatal meu si mama mea vitrega au acumulat pe parcusul anilor bunuri impreuna .
Vreau sa va intreb eu am dreptul la 3/4 din intreaga mostenire sau la 3/4 din jumatatea tatalui meu ?
Mama mea vitrega mi-a sugerat voalalt ca daca nu ne intelegem pe parte amiabila vom ajunge in instanta , totodata spunandu-mi ca tatal meu nu a avut nimic tot ce au avut impreuna fiind de fapt ale ei , de dinainte de casatorie si din diverse mosteniri ale familiei ei.
Mentionez ca tot ce au avut ei impreuna pana la data decesului tatalui meu erau bunuri realizate in timpul casatoriei. Adica 2 case si masina.

va multumesc
Discutia este, la aceasta data, fara obiect:
"3/4 din toata masa succesorala" este opinia Dvs. personala.
"3/4 din jumatate din toata masa succesorala" este opinia sotiei supravietuitoare.
Exista multi factori care, in multe situatii, fac ca raportul dintre drepturile cuvenite sotilor (la divort, partaj, succesiuni, etc.) sa nu fie 50/50 ci oricare alta valoare (de la zero/100 pana la 100/0).
Singurul care poate stabili aceasta situatie este judecatorul investit cu o cerere corespunzatoare.
De aceea cred ca o cale amiabila de solutionare poate fi reciproc avantajoasa, evitand alte multe cheltuieli.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Cand se realizeaza partajul, se face o masa succesorala. Adica ceea ce se va imparti. Acum, se va face succesiunea dupa tatal dvs, adica a bunurilor ce ii apartin lui. Or, tatal dvs a avut impreuna cu mama dvs o avere, rezulta de aici ca jumatate din averea aceasta este a tatalui dvs. Acum la succesiune, care acum este deschisa, se va dezbate partea tatalui. Acum, eroarea care se afla in mintea dvs cred ca s-a lamurit.

Dvs aveti dreptul la 3/4 din intreaga masa succesorala, (ideea de jumatate provine din faptul ca masa succesorala este compusa din jumatatea intregii averi pe care o au sotii impreuna). Sper ca acum e totul clar, nu stiu daca pot fi mai limpede de atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copil al sotului defunct cata7219 cata7219 In caz de deces al unuia dintre soti copilul sotului decedat are vreun drept asupra bunurilor proprii ale sotului supravietuitor dobandite inaintea casatoriei? ... (vezi toată discuția)
Cat revine sotului supravietuitor? ariana03 ariana03 Buna ziua In conditiile in care sotul meu decedat a mai avut 4 copii dintr-o casatorie anterioara cat imi revine mie din masa succesorala? (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)