avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie cumulata cu venituri dintr-o societate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie cumulata cu venituri dintr-o societate comerciala

Buna ziua,

La firma la care lucrez exista o persoana care s-a pensionat de putin timp si urmeaza sa primeasca pensia. Inainte de pensioare si -a deschis o firma in care este unic asociat. Este posibila cumularea celor 2 venituri?


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:58, 29 Iunie 2009
In principiu , da!
Va redau mai jos un text care se afla in discutii...
Plenul Senatului urmeaza sa se pronunte prin vot asupra posibilitatii eliminarii interdictiei de cumul al salariului cu pensia si introducerea in loc a unei impozitari progresive, varianta pentru care liberalii, social-democratii si udemeristii deja s-au pus de acord in Comisia de munca.
In varianta Guvernului, persoanele ale caror pensii depasesc valoarea salariului mediu brut pe economie si care primesc in acelasi timp salariu de la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua forme de remunerare in 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege in Parlament.
Cei care sunt in situatia interzisa de Lege, trebuie sa opteze, in cele 15 zile, intre suspendarea platii sumei pensiei nete care depaseste nivelul salariului mediu brut sau mentinerea pensiei, dar incetarea raportului de munca.
Proiectul transmis de Guvern Parlamentului prevede ca data de intrare in vigoare 1 iunie 2009.

Raportul Comisiei de munca modifica insa intentia Executivului si lasa posibilitatea cumulului, dar introduce impozitarea progresiva.
Astfel, daca nivelul pensiei nete este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 16%.
Daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat salariul mediu brut pe economie, dar mai mic sau egal cu 4 salarii medii brute, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 30%.
Daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat nivelul a 4 salarii medii brute pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu 8 astfel de salarii, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 60%.
In fine, daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat nivelul a 8 salarii medii brute pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 80%.
In aceste conditii, restul prevederilor Guvernului, legate de optarea pentru un tip de venit sau altul, nemaifiind necesara, sunt eliminate. In plus, noua lege propusa de Comisia de munca va avea ca termen de intrare in vigoare prima zi a lunii urmatoare publicarii ...
Sigur ca se poate.
1. Cumulul pensiei cu salariul de la stat este in discutie.
2. In rest, orice pensionar de limita de varsta poate sa aiba si pensie si contracte de munca (fara numar!) cu firme cu capital privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu si pensie 2010? mago mago Mama este in situatia de fata ,lucreaza la un spital maternal si nu stie daca mai poate continua sau va ramine doar cu pensia ...?:( (vezi toată discuția)
Cumul pensie*salariu ioananecula ioananecula Referitor la legea 329/2009 am si eu o nelamurire in sensul:un pensionar , fost cadru militar, cu pensie partial-anticipata, in valoare neta de 1100 ,poate ... (vezi toată discuția)
Cf hotararii guvernului cresterea pensiilor de la 01 01 2024 ... Ion Soare Ion Soare Cf hotararii guvernului cresterea pensiilor de la 01 01 2024 este de 13.8%,in realitate la mine cresterea este doar de 8.4% datorita celor 3 transe de impozite ... (vezi toată discuția)