avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract/ preaviz
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract/ preaviz

Buna ziua,

Din motive independente de voita mea, ma vad pusa in situatia sa renunt la contractul de inchiriere.
Am anunatat proprietara si mi-a spus ca vrea sa semnez o hartie prin care sa anunt asta. Are nevoie de ea la administratia financiara ca sa nu mai plateasca. Normal ca sunt de acord cu asta. Plata chiriei a fost facuta pana la data de 8 mai, dupa aceasta eu trebuie sa inchei contractul. Deci, perioada pana la eliberarea apartamentului, va fi platita din garantie, restul urmand ca sa fie utilizata la plata facturilor, de catre proprietara, asa cum se specifica in contract.

Cum trebuie sa procedez?
Cineva mi-a spus sa nu semnez preaviz, si sa semnez un acord cu proprietara in care sa mentionez si detaliile referitoare la garantia platita la semnarea contractului. Din cate am discutat, proprietara nu prea are de gand sa restituie diferenta de bani dupa plata facturilor legate de utilitati.
As putea sa mentionez in acord/ preaviz ca voi elibera locatia dupa 2 saptamani?
( in felul acesta, jumatate din garantie ar fi pentru plata acestor 2 saptamani)

Va multumesc!

Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2015
laurasimona, utilizator
Cel mai recent răspuns: laurasimona , utilizator 17:45, 11 Mai 2015
Buna ziua!
Daca proprietara are nevoie de o mentiune scrisa pentru a regla situatia la Administratia Financiara, inteleg ca exista un contract scris intre dumneavoastra si proprietar, corect?
Ca sa nu aveti surprize pe tema termenului de preaviz (fie ca este reglementat in contract sau este stabilit legal, prin dispozitiile Codului Civil), da, este de prefesat sa clarificati cat mai multe aspecte in aditionalul/acordul de incetare a contractului de inchiriere.
Daca aveti temeri cu privire la remiterea sumelor platite cu titlu de garantie, bineinteles ca puteti stabili o data de incetare astfel incat sa acoperiti cat mai mult din cuantumul garantiei.

Cu stima,
Va multumesc.
Da exista un contract inregistrat la administratia financiara

In conventia de incetare a contractului trebuie sa mentionez si detalii despre restituirea garantiei?

am formulat in acest fel:

CONVENŢIE DE ÎNCETARE A CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE



1. PĂRŢILE CONTRACTANTE
1.1 Dna........... , domiciliat/ă în Bucuresti, str. .... denumit/ă în continuare Proprietar, şi
1.2 Cabinet de Psihologie reprezentată de dl/d-na ....... , denumită în continuare Chiriaş, au convenit să încheie prezenta convenţie de încetare a contractului de închiriere, datorita unei situatii de forta majora, independeta de vointa chiriasului, prin care acesta este obligat sa se mute din localitate.

2. Obiectul convenţiei
Proprietarul şi Chiriaşul convin încetarea contractului de închiriere semnat in data de ....... , înregistrat la Administraţia fiscală cu nr. , având ca obiect închiriere a imobilului situat în str. ......

3. Data de la care intervine încetarea contractului de închiriere
Încetarea contractului de închiriere intervine la data de 8 mai 2015
4. Mentiuni
Garantia platita la semnarea contractului va fi restituita chiriasului dupa ce vor fi platite facturile legate de utilitati.
Prezenta convenţie a fost semnată astăzi, 11 mai 2015 , în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.
Chiriasul se obliga sa elibereze apartamentul in maxim 2 saptamani, in functie de numarul de zile , oprindu-se chiria din garantia data la semnarea contractului.


Chirias, Proprietar,



sau este suficient sa scriu asa , fara sa fac precizari legate de garantie, daca dna doreste sa depuna urgent hartia la admin finaciara , ulterior urmand a stabili detaliile legate de garantie si eliberarea spatiului:


În atenţia domnului [numele proprietarului]







NOTIFICARE



Subscrisa Cabinet de Psihologie vă solicit încetarea Contractului de închiriere incheiat la data de 5 . 02. 2015 si înregistrat la Administraţia financiară .... pentru imobilul situat in Bucuresti, începând cu data de 8 mai 2015, datorita unei situatii de forta majora care nu tine de vointa mea.



Data _________ Semnătura ______________
va multumesc
Buna ziua din nou!
Invocarea unui caz de forta majora poate ridica probleme, daca existenta unui astfel de caz este contestata de cealalta parte contractanta.
Va recomand prima varianta, de acord de incetare, fara a mai da detalii despre motive (acordul partilor e suficient).
Am adaugat la data de 8 mai perioada de 2 saptamani mentionata de dumnavoastra pentru acoperirea garantiei si am modificat actul, dupa cum urmeaza:


1. PĂRŢILE CONTRACTANTE
1.1 Dna........... , domiciliat/ă în Bucuresti, str. .... denumit/ă în continuare Proprietar, şi
1.2 Cabinet de Psihologie reprezentată de dl/d-na ....... , denumită în continuare Chiriaş,

2. Obiectul convenţiei
Proprietarul şi Chiriaşul, de comun acord, convin încetarea contractului de închiriere semnat in data de ....... , înregistrat la Administraţia fiscală cu nr. , având ca obiect închiriere a imobilului situat în str. ......

3. Data de la care intervine încetarea contractului de închiriere este 23 mai 2015, data la care Chiriasul va preda spatiul Proprietarului
4. Mentiuni

Perioada dintre data de 8 mai 2015 (acoperita de ultimile plati efectuate de Chirias) si 23 mai 2015 (data incetarii contractului) va fi acoperita din Garantia constituita de Chirias la semnarea Contractului de inchiriere
Din aceeasi Garantie mai sus mentionata Proprietarul va achita contravaloarea utilitatilor folosite de Chirias pana la data incetarii contractului.
Pana cel tarziu 15 iulie 2015, Proprietarul se obliga sa returneze Chiriasului orice sume ramase din Garantie, dupa acoperirea cheltuielilor descrise mai sus.

Prezenta convenţie a fost semnată astăzi, 11 mai 2015 , în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.



Chirias, Proprietar,


Cu stima,
Va multumesc tare mult pentru completari.
M-ati ajutat cu aceste detalii.

O zi minunata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias firma - rau platnic! emilia1977 emilia1977 Avem un chirias FIRMA cu problema la plata si dorim sa ne ajutati cu o opinia dvs in acest sens. Relatare caz: Abia a achitat chiria pe noiembrie total, si ... (vezi toată discuția)
Chirias firma - rau platnic! emilia1977 emilia1977 Avem un chirias FIRMA cu problema la plata si dorim sa ne ajutati cu o opinia dvs in acest sens. Relatare caz: Abia a achitat chiria pe noiembrie total, si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, mai jos va prezint un contract de inchiriere si va ... anicagrecu anicagrecu Buna ziua, Mai jos va prezint un contract de inchiriere si va solicit parerea, unele articolo par abuzive, este ok de semnat? Multumesc CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)