avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art 254 privind modul de executare a pedepselor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art 254 privind modul de executare a pedepselor

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea: s-a publicat de curand in monitorul oficial art 254 privind modul de executare al pedepselor?
Am auzit un zvon cum ca anul de detentie a fost stabilit la 6luni/an si nu la 8luni/an cum se calcula inainte.
Adica ma intereseaza daca se poate depune cere pentru eliberarea conditionata dupa executarea a 1/2 din totalul depedeapsa si nu 2/3 ca pana acum. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marian Militaru , utilizator 18:03, 22 Iulie 2020

ART. 100 C.P.
Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) - d).
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 59 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 60 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 59 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 60 alin. 6 din vechiul Cod penal
- alin. (4): art. 60 alin. 6 din vechiul Cod penal

Buna seara d-nule Patrascu.
Asta stim si noi...multumim inca o data. Noi...sotiile unor detinuti,ne intrebam si speram ca poate de la zi la zi se va intampla ceva. Nu mai speram la legea gratierii dar se tot vorbeste ca se va schimba CP,modul de executare al pedepselor sau pur si simplu speram la ceva care sa ne favorizeze si pe noi. Pentru ca sanse ar trebui sa existe pentru toti nu doar pentru cei preventivi care isi fac disparute probele din dosare sau stau bine mersi in arest la domiciliu :)
Dvs poate stiti, dar utilizatorul care a intrebat am observat ca nu stia ca exista si in prezent posibilitatea liberarii conditionate dupa executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedeapsei. Din pacate, alte informatii noi nu am sa va spun.
Bună ziua. Scriu în numele prietenului meu. El a fost condamnat în tara la 1 an și 2 luni de închisoare ptr ca s a bătut cu un polițist. Acum este în Italia dar l a prins politia și l au judecat iar în Italia și au dat sentința sa se ducă în tara sa execute pedeapsa. Avocata lui i a zis sa facă recurs la Roma. Ce șanse are sa facă pedeapsa în Italia. Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liberare conditionata moarte moarte Din 6 ani de inchisoare a executat pana in prezent 2 ani si 8 luni.Cand va avea dreptul la liberare conditionata? (vezi toată discuția)
Cate luni faci inchisoare la pedeapsa de un an? georgianaflorentina94 georgianaflorentina94 sotul meu e candamnat la un an de inchisoare pt furt calificat nu are antencedente are sanse se iasa inainte de a executa un an? (vezi toată discuția)
Condamnare xeniacristodulu xeniacristodulu cata pedeapsa trebuie executata din 3ani jumatate?cate luni este la an?va multumesc (vezi toată discuția)