avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Un singur contract de inchiriere: trai PF si sediu ÎI
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Un singur contract de inchiriere: trai PF si sediu ÎI

Buna ziua!
Intentionez sa ma mut in Bucuresti unde sa deschid o Intreprindere Individuala pe numele meu. Sediul profesional va fi in spatiul unde locuiesc(impreuna cu sotul si copilul minor), iar punctul de lucru (magazin electrocasnice) va fi intr-un alt spatiu. Care e varianta cea mai simpla pt incheierea contractelor?
1 - inchiriere/comodat PF pt locuit, respectiv ÎI pt sediu - poate fi intocmit un singur contract (spatiu de locuit + sediu profesional) sau e musai doua separate?
2 - inchiriere/comodat ÎI la PL - punctul de vanzare.

Mentionez ca vreau vreau sa fiu cu toate actele in regula, cu plata oficiala, cu contracte intregistrate la ONRC/FISC
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 16:24, 12 Mai 2015
Buna ziua!
Nu ati mentionat un aspect: spatiul in care veti locui va fi proprietate personala sau veti inchiria un imobil?
In ambele cazuri veti semna un contract de comodat cu proprietarul imobilului (dumneavoastra sau...tertul in cauza, dupa caz -daca-imobilul va fi sau nu prorpietatea dumneavoastra).

Cu stima,
Va multumesc pt promptitudine ! Spatiul pt locuit va fi inchiriat. Intrebarea e : pot incheia cu proprietarul un singur contract atat pt trai cat si pt sediul ÎI ? Adica : partile contractante sa fie PF-proprietarul si PF-eu, iar la obiectul contractului sa mentionam ca va fi spatiu de locuit, precum si sediu profesional al ÎI in curs de infiintare?
Daca da - atunci as opta probabil pt inchiriere ; daca nu - pe PF sa fie inchiriere, iar pe ÎI sa fie comodat? Iar la punctul de lucru - alt spatiu inchiriat - iarasi voi intocmi un contract de inchiriere (cu celalalt roprietar) ?
Multumesc!
Buna ziua din nou!
Da, la spatiul de locuit vor fi doua contracte: unul de inchiriere, pentru locuinta familiei si unul de comodat, pentru sediul II.
Bineinteles, la sediul unde veti presta activitatea veti avea un contract de inchiriere.
Atentie la termenele si conditiile de denuntare/reziliere.
De asemeni, la sediul unde veti presta activitatea, va recomand sa includeti in contract obligatia Locatorului de a va sprijini pentru inscrierea locatiunii in Cartea Funciara a imobilului si, bineinteles, sa efectuati inscrierea locatiunii in CF.

Cu stima,
Va multumesc mult de tot !
A mai aparut asa o intrebare/propunere: daca inchei contract de comodat pt locuit si inchiriere pt ÎI, pai comodatul se mai declara la ANAF, chiar daca e valoare zero? Sau ? In caz ca nu e nevoie - la politie o sa-mi primeasca contractul de comodat neinregistrat pt a-mi emite flotantul? Scuze ca am deviat un pic.
"sediul unde veti presta activitatea" - va referiti la magazinul unde voi vinde? eu ii ziceam Punct de lucru ; cuvantul "sediu" m-a dus in ceata ...
Multumesc!
Buna ziua din nou!
La ANAF se vor inregistra contractele care aduc venituri - contractul de comodat, fiind un contract cu titlu gratuit, nu necesita declarare la autoritatile fiscale.
Pentru formalitatile legate de viza de flotant, orice contract sub semnatura privata va fi suficient (nu trebuie autentificat). O copie dupa contract va trebui sa remiteti si Asociatiei de Proprietari, pentru inscrierea corespunzatore in Cartea Imobilului.

Da, prin "sediul unde veti presta activitatea" m-am referit la "punctul de lucru ma refeream" - sediile au si ele clasificarile lor; prin sediu nu se intelege exclusiv sediul social.

Cu stima,

Alte discuții în legătură

Contract de comodat intre o persoana fizica si un ii spidii99 spidii99 Am inchiriat un imobil,cu contract de inchiriere inregistrat la anaf pentru am deschide un ii,intro alta localitate fata de cea de domiciliu. Cum procedez cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu dupa vanzare apartament giglia giglia Buna ziua,sunt nou venita in Forum si am nevoie de ajutor in a ma lamuri cu privire la schimbarea domiciliului.Am fost pana ieri,proprietara unui apartament pe ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat intre mine ca p.f. si srl al carei proprietar sunt federica federica De curand mi-am deschis o firma si am incheiat un contract de comodat cu punctul de lucru in apartamentul in care locuiesc si care este proprietatea mea.In ... (vezi toată discuția)