avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept somaj

In aproape ultimii 2 ani, intreprinderea la care lucrez s-a aflat in insolventa si o parte din angajati au fost in somaj tehnic,, fiind solicitati de cateva ori pe luna la servici, din care doar o parte cu chemare oficiala. Pentru aceasta activitate au fost remunerati cu 75% si cu bonuri de masa doar in zilele pentru care a existat chemare oficiala, situatie in care ma aflu si eu. La 01.06, urmeaza o concediere colectiva pentru care am primit o instiintare in care sunt anuntat ca nu am nici un drept. Doresc sa stiu daca sunt indreptatit pentru indemnizatie de somaj in aceste conditii, iar in al doilea rand daca perioada in care am activat in felul descris constituie stagiu de cotizare de 12 luni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 22 Mai 2015
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.


In speta, concedierea colectiva va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

2. Perioada in care un salariat se afla in somaj tehnic devine stagiu in sistemul de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Perioada de somaj tehnic nu constituie stagiu in sistemul asigurarilor pentru somaj intructat in aceasta perioada, contractul individual de munca este suspendat si nu se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Interventie moderator:

1. - Pentru aceeasi problema nu este nevoie sa deschideti topicuri noi pentru fiecare intrebare.
- Intrati tot pe acest topi si folositi butonul "Raspunde".

2. Astfel se va intelege mai bine problema dvs. si va exista continuitate in raspunsuri.

nedumeritus a scrls:
Pentru clarificare drept somaj, revin cu o informatie : in aproape ultimile 24 luni de cand am fost in somaj tehnic, am primit pentru fiecare luna in parte o decizie in care se specifica perioada in care '' contractul individual de munca al ...se intrerupe temporar fara incetarea raportului de munca". Pentru perioadele in care nu a fost intrerupt contractul, angajatul si angajatorul au platit contributia de somaj, .proportional cu perioada lucrata.
1.) Lunile respective constituie stagii de cotizare stagii de cotizare ?
2.) In situatia mea se afla cca.200 de fosti salariati, aceasta fiind o concediere colectiva. In aceasta situatie, se schimba conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj ?

Lunile in care ati fost la munca si vi s-a retinut contributia pentru somaj, constituie stagiu de cotizare la somaj.

Nu se schimba cu nimic acordarea somajului in urma unei concedieri colective pentru cei din sectorul privat.
Sper ca odata cu conformarea la sfaturi, sa-mi fie iertata stangacia in a posta intrebari.
Revenind la subiectul meu, am descoperit urmatoarele :

În ce priveşte certificarea stagiului, Normele de aplicare a Legii nr. 76/2002 au fost recent modificate prin H.G. nr. 119/2014, în vigoare de la 20 martie, data publicării în Monitorul Oficial nr. 197/2014.

Cine are dreptul la adeverinţa de contribuţii plătite?

Normele de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, astfel cum au fost recent modificate, prevăd în acest sens că, în vederea certificării stagiului minim de cotizare pentru cei deveniţi şomeri şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care s-au datorat, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţiile prevăzute la art. 26 şi 27 din lege, precum şi, după caz, dacă se regăsesc în situaţia în care angajatorul este scutit, în condiţiile legii, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aceste perioade constituind stagiu de cotizare.

Avand in vedere cele de mai sus, sunt oare indreptatit sa fiu sigur ca voi primi indemnizatie de somaj sau nu, daca ar fi sa ma iau dupa spusele domnului Zegrean cu ceva vreme in urma ca, frumusetea magistraturii este data de posibilitatea interpretarii legilor.
Se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Care este data incetarii c.i.m.?

Alte discuții în legătură

Beneficiere somaj lili74a lili74a buna ziua, daca un angajat a fost in somaj in perioada 12.12.2012 - 31.05.2013 a fost angajat la alta firma pe perioada nedeterminata si ia incetat ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj redinciucconstantin redinciucconstantin societate in faliment cu restante la asigurarile sociale salariati primesc somaj la declarariea falimentului (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie pentru somaj gabrielcornel1982 gabrielcornel1982 Buna seara, Am lucrat la o firma de securitate pe perioada 14.05.2014-09.04.2015.Mentionez ca postul pe care eu l-am ocupat la aceasta firma s-a ... (vezi toată discuția)