avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie Ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie Ingrijire copil

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu o informatie: am o salariata incadrata cu timp partial de 2 ore/zi, cu functia de baza la societate, fara sa mai beneficieze de un alt venit, iar acum este gravida. Intrebarea mea este daca poate beneficia de concediu pentru ingrijire copil?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 14 Mai 2015
Poate beneficiaza si de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani, indiferent de programul de lucru (cu full-time sau part-time).
imi dati is mie un articol de lege va rog frumos. Multumesc!
1. - Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:

A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
...

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

- Nu se specifica nicaieri conditia de a lucra cu full-time.



2. - Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

- Nu se specifica nicaieri conditia de a lucra cu full-time.
Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este conditionata de durata timpului de munca - norma intreaga sau timp partial.
Situatia care reiese din dispozitiile art.2 alin.1 din OUG 111/2010 coroborate cu principiul de drept Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus ( Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate catanasclaudiu catanasclaudiu sal cum pot afla daca o persoana ia concediu de maternitate (vezi toată discuția)
Concediu prenatal sau medical?? monalisaalina monalisaalina Buna ziua,va rog sa imi spune ti daca am 3 luni de la angajare,si sunt insarcinata in 5 luni jumatate,fiind o sarcina cu probleme,de ce anume pot ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ioanasimion ioanasimion buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca am 2 contracte de munca, unul full time (8 ore) si unul part-time (4 ore), indemnizatia pentru prenatal, adica cei 85% ... (vezi toată discuția)