avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie suprapus
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie suprapus

As vrea sa va prezint pe scurt situatia noastra. Sotia mea a nascut primul nostru copil in noiembrie 2012, si datorata faptului ca pe atunci era la seral, nu a putut beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului. Eu fiind PFA am facut o cerere pentru a obtine supliment de insertie, care s-a terminat cum era firesc in noiembrie 2014. Fiindca al doilea copil era nerabdator, s-a nascut in luna iunie 2014. De la primarie am fost informati ca deoarece eu deja beneficiez de stimulentul de insertie pana cand primul copil implineste 2 ani o sa primim doar 500RON, urmand ca odata cu terminarea stimulentului pentru copilul1 sa se continue cu stimulentul pentru copilul2.Deci am facut dosarul imediat dupa nasterea copilului2 dar ni s-a spus ca o sa fie aprobat doar dupa ce se termina stumulentul pentru copilul1. Situatia era acum putin diferita pentru sotia mea, pentru ca ea tocmai termina anul 2 de facultate, la o universitate privata, dar am fost informati ca ea tot nu e eligibila. A trecut si noiembrie 2014 si pe la sfarsitul lui decembrie 2014 ni s-au mai solicitat unele acte pentru dosar, urmand sa le ducem in ianuarie 2015. Atunci am inceput sa ma intreb de ce sotia mea nu ar avea aceleasi drepturi ca oricare alta proaspata mamica de la o universitate de stat... si le avea (dupa ce ne-am interesat la judeteana). Ne-am hotarat sa retragem dosarul pentru supliment pentru copilul2, si sa depuna sotia mea un dosar indemnizatie. Toate bune si la prima vedere usor de realizat. Credeam ca oricum am pierdut 5 luni cu suprapunerea si asa le puteam recupera. Insa se facuse deja februarie pana am rezolvat cu toate, si la primul cupon de indemnizatie surpriza... sotia primeste indemnizatia doar de la data la care s-a depus cererea. Sunam din nou la judeteana pentru a primi niste lamuriri, si ni se spune ca in cazul in care cererea e depusa dupa 60 de zile de la nasterea copilului se primeste indemnizatia de la data depunerii cererii.
Si acum urmeaza intrebarile:
1. Intr-adevar in cele 5 luni de suprapunere copil1-copil2 trebuia sa primesc doar cei 500Ron/luna corespunzatori copilului1 sau trebuia sa primesc si pentru copil2?
2.Credeti ca sotia mea ar mai putea recupera macar o parte din banii corespunzatori celor 8 luni pierdute pana la depunerea cererii?
3.Daca se mai poate face ceva cum ne-ati sfatui sa procedam.
Realizam ca o parte din vina o avem noi ca nu ne-am interesat destul despre acest subiect, dar noi i-am crezut pe cuvant pe cei pusi in functiile respective.Va multumesc anticipat pentru rabdare si pentru raspunsuri. O zi buna
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
johnell, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:18, 15 Mai 2015
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(1.1) In cazul prevazut la alin. (1), daca persoana indreptatita nu a indeplinit pentru copilul nascut anterior conditiile de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului/stimulentului lunar sau stimulentului de insertie, insa le indeplineste pentru acest din urma copil, parintele/persoana indreptatita care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sau, dupa caz, de stimulentul lunar/stimulentul de insertie poate opta pentru incetarea drepturilor mentionate acordate pentru copilul anterior, celalalt parinte/cealalta persoana indreptatita avand posibilitatea de a solicita drepturile pentru acest din urma copil.
...


2. Din cele de mai sus reiese ca daca mama copilului indeplineste acum conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) dvs. puteti opta pentru incetarea platii stimulentului de insertie pentru primul copil iar mama poate solicita CCC pentru a doilea copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Prelungire ccc Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, O salariata se afla in CCC 2 ani pana la 16.08.2014. Tatal inca nu intrat in CCC o luna. Intre timp, salariata a nascut din nou in ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pavelioana pavelioana Beneficiez de stimulent de insertie pentru primul copil nascut in Iunie 2014, (fara sa fi intrat in concediu, am solicitat direct stimulent), al doilea copil ... (vezi toată discuția)