avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Inregistrare factura intracomunitara
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Inregistrare factura intracomunitara

Firma platitoare de TVA achizioneaza materiale din UE,am primit facturi in euro si fara TVA ..intrebare: cum inreg in contabilitate si in 390VIES..
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Contabiljunior , utilizator 22:13, 27 Mai 2015
Conform Codului Fiscal, in cazul in care operatiunile la care faceti referire sunt taxabile cu drept de deducere si nu sunt scutite de TVA, trebuie avuta in vedere incadrarea corecta a locului privind achizitia intracomunitara si tipul produsului/bunului achizitionat.
TVA prin taxare inversa se inregistraza 4426 = 4427
Conditii pentru legalitatea operatiei:
- coduri valabile de tva inregistrate la organele fiscale din tarile respective
- obiectul : bunuri economice corporale
- se face dovada transportului.
Daca vanzatorul nu este inregistrat in scopuri de TVA (nu este platitor de TVA), vanzarea este fara TVA tocmai pentru ca el are un regim special; vanzatorul emite factura fara TVA; cumparatorul face taxare inversa; vanzatorul nu declara in formularul 390; nici cumparatorul nu declara in formularul 390.
Baza legala:
- Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, actualizata si republicata cu modificarile si completarile ulterioare: art.126, art.130^1, art.132^1, art.142, art. 145 alin.(2), art.151 si art. 160;
- OMFP 3417/2009.
Vanzatorul este inregistrat in scopuri TVA ..dar mi-a emisa factura in eur si fara tva..si nu stiu cum sa procezi ...poate ma ajutati . Multumesc !
Firma platitoare de TVA achizioneaza materiale din UE,am primit facturi in euro si fara TVA ..intrebare: cum inreg in contabilitate si in 390VIES..
Multumesc !
Vanzatorul este inregistrat in scopuri TVA ..dar mi-a emisa factura in eur si fara tva..si nu stiu cum sa procezi ...poate ma ajutati . Multumesc !

raspuns
1.ATENTIE - daca este prima achizitie de bunuri, si ai ca perioada calendaristica trimestrul trebuie depusa declaratia 092 la ANAF in primele 5 zile lucratoare ale lunii urmatoare - ALTFEL AMENDA!!!!!!!

2. ai primit corect factura. inregistrezi 371=401 valoare factura 100 EUROadica 450 lei
si 4426=4427 taxare inversa 24 euro adica xxxxx lei
conversia din euro in lei se face la cursul BNR afisat cu o zi inainte de data de emitere a facturii

3. in declaratia 300 declari la randul 5 si 5.1 baza in prima casuta adica 450 lei si TVA in a doua casuta, o sa iti preia si mai josla randurile 18 si 18.1

4. la d390 ai 6 casute.
in prima nr 1.
in a doua ai **A**.
in a treia ai treci codul furnizorului de TVA,codul VIES, cu initiala tarii in fata FR/IT/etc.
la a patra treci denumirea furnizorului de pe factura ex: SARL VVVV .
la a cincia ttreci baza,adica 450 lei

sa ai grija la 092!!!!!!

390 - se depune lunar
300 - se depune la termen trimestru/lunar - dar tu daca nu esti treci la lunar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie intracomunitara credite credite Firma la care lucrez este platitoare de tva si doreste sa achizitioneze echipamente din Germania in valoare de aproximativ 15000 EUR. Doresc sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie mijloc fix din ue alina1977 alina1977 O firma neplatitoare de tva, dar inregistrata in scopuri de tva pt prestari intracomunitare achizitioneaza un mijloc fix (laptop) din UE. Trebuie platit tva in ... (vezi toată discuția)
Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)