Firma platitoare de TVA achizioneaza materiale din UE,am primit facturi in euro si fara TVA ..intrebare: cum inreg in contabilitate si in 390VIES..
Multumesc !
Conform Codului Fiscal, in cazul in care operatiunile la care faceti referire sunt taxabile cu drept de deducere si nu sunt scutite de TVA, trebuie avuta in vedere incadrarea corecta a locului privind achizitia intracomunitara si tipul produsului/bunului achizitionat.
TVA prin taxare inversa se inregistraza 4426 = 4427
Conditii pentru legalitatea operatiei:
- coduri valabile de tva inregistrate la organele fiscale din tarile respective
- obiectul : bunuri economice corporale
- se face dovada transportului.
Daca vanzatorul nu este inregistrat in scopuri de TVA (nu este platitor de TVA), vanzarea este fara TVA tocmai pentru ca el are un regim special; vanzatorul emite factura fara TVA; cumparatorul face taxare inversa; vanzatorul nu declara in formularul 390; nici cumparatorul nu declara in formularul 390.
Baza legala:
- Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, actualizata si republicata cu modificarile si completarile ulterioare: art.126, art.130^1, art.132^1, art.142, art. 145 alin.(2), art.151 si art. 160;
- OMFP 3417/2009.
Firma platitoare de TVA achizioneaza materiale din UE,am primit facturi in euro si fara TVA ..intrebare: cum inreg in contabilitate si in 390VIES..
Multumesc !
Vanzatorul este inregistrat in scopuri TVA ..dar mi-a emisa factura in eur si fara tva..si nu stiu cum sa procezi ...poate ma ajutati . Multumesc !
raspuns
1.ATENTIE - daca este prima achizitie de bunuri, si ai ca perioada calendaristica trimestrul trebuie depusa declaratia 092 la ANAF in primele 5 zile lucratoare ale lunii urmatoare - ALTFEL AMENDA!!!!!!!
2. ai primit corect factura. inregistrezi 371=401 valoare factura 100 EUROadica 450 lei
si 4426=4427 taxare inversa 24 euro adica xxxxx lei
conversia din euro in lei se face la cursul BNR afisat cu o zi inainte de data de emitere a facturii
3. in declaratia 300 declari la randul 5 si 5.1 baza in prima casuta adica 450 lei si TVA in a doua casuta, o sa iti preia si mai josla randurile 18 si 18.1
4. la d390 ai 6 casute.
in prima nr 1.
in a doua ai **A**.
in a treia ai treci codul furnizorului de TVA,codul VIES, cu initiala tarii in fata FR/IT/etc.
la a patra treci denumirea furnizorului de pe factura ex: SARL VVVV .
la a cincia ttreci baza,adica 450 lei
sa ai grija la 092!!!!!!
390 - se depune lunar
300 - se depune la termen trimestru/lunar - dar tu daca nu esti treci la lunar