avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare

Daca ma angajez din 18 mai lucrand 8 ore pe zi ar trebui sa efectuez 80 de ore .
Daca lucrez si ore suplimentare si efectuez 90 de ore diferenta de 10 ore se platesc suplimentar sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:21, 16 Mai 2015
Conform art.120(1) Codul Muncii"Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal,prevazuta la art.112,este considerata munca suplimentara."
Art.112(1) Codul Muncii"Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana."
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Baza legala : Codul Muncii
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.


Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare carpaho carpaho daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare. popioanapaula popioanapaula Daca am salariul minim pe economie si lucrez peste cele 166 ore aferente salariului minim, cum se platesc aceste ore? (vezi toată discuția)